Koalíciós tárgyalások kezdődnek

Nyíregyházán 1994 óta nem fordult elő, hogy a Fidesz több mandátumot szerzett volna az önkormányzatban, mint az MSZP. Most azonban ez megtörtént, így a továbbiakban minden a koalíciós tárgyalásokon múlik, persze, erről taktikai okokból még nagyon óvatosan nyilatkoznak az érintettek.

Nagy László (MSZP): – A városvezető MSZP–Függetlenek Egyesülete–SZDSZ koalíció megőrizte a többségét, noha azzal számolni kell, hogy a magas létszámú Fidesz-frakció kontroll alatt tartja majd a közgyűlés munkáját. Én bízom abban, hogy a koalíció együtt marad, ami pedig az ellenzék hozzáállását illeti, remélem, megértik majd, hogy a stratégiai ügyekben pártállástól függetlenül együtt kell gondolkodnunk. Ilyen kérdés például az uniós források Nyíregyházára érkezése a következő négy évben.

Márföldi István (Fidesz-KDNP):– A Fidesz Nyíregyházán megnyerte a választást, hiszen 15 mandátuma van, míg az MSZP-nek a polgármesterrel együtt is csak 14. Ez azt eredményezi, hogy mindkét erő koalíció-képes, minden attól függ, ki tudja kiállítani a minősített többséget. A város mindenképpen nyer ezzel a választással, mert erősebb lesz a kontroll, pontosabb, törvényesebb munkára lesz késztetve a városvezető koalíció. Ha nem a Fidesz alakít koalíciót, akkor is tiszteletben fogjuk tartani a demokrácia szabályait, de kemény ellenzék leszünk.

Földesi István (Függetlenek Egyesülete):– A függetlenek még nem alakították ki a hivatalos álláspontjukat, így a személyes véleményemet mondom: minden értelmes javaslatra fogékonyak vagyunk, ami a város és az itt élők érdekeit szolgálja, és szakmailag helyes, függetlenül attól, hogy melyik irányból jön. A koalíciós tárgyalások szerintem rövid úton el fognak dőlni, de erről még nem tudok közelebbit mondani.

– Zajácz D. Zoltán –
hirdetés