Kocsis Fülöp: életünk alapja Jézus

Hajdúdorog, 2012. április 8., vasárnap (MTI) – Nincs más út, nincs más cél, mint a Jézus által kijelölt utat követni, ezt pedig értelmükkel és a szívükkel is meg kell érteniük az embereknek – mondta Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke húsvétvasárnap tartott szentbeszédében.

A hajdúsági kisváros templomát és annak udvarát zsúfolásig megtöltő hívek előtt a püspök arról beszélt: nincs más igazság, csak Jézus igazsága, aki pedig más alapokra helyezi életét, nagyon könnyen eltévedhet és elvesztheti a kitűzött célt.

“Aki pedig nem találja a kiutat, dühös lesz, holott az út egyenes, világos és tiszta” – hangsúlyozta a szent liturgián elmondott prédikációjában a görög katolikus püspök. Hozzátette: az utat azonban mindenki meglelheti, aki az élete alapját Jézus Krisztusra helyezi, és nem keres más igazságot, mint az ő igazságát.

Kocsis Fülöp kifejtette: nem értjük meg az Isten irgalmát, mert nem azt az utat járjuk: a zegzugos úton, a sűrű erdőben a megbocsátásnak, az irgalomnak nincs helye, a földi káoszban nevetségessé válik a megbocsátás. “Aki Jézust keresi, azonban megérti az irgalom és az igazság egységét, itt a földön, a káosszá alakított őserdőben azonban ellentétes a két fogalom” – mondta a püspök.

Ma óriási viszálykodások vannak nemcsak Európában, hanem Magyarországon és az egyházközségben is – folytatta Kocsis Fülöp -, mert az emberek nem fogják fel, hogy az igazság csak a megbocsátás útján található meg. Végtelen sokszor kell megbocsátani, és csak ez vezet el az isteni igazsághoz – figyelmeztetett.

A püspök szentbeszédében a pászkáról, mint szentségről emlékezett meg annak kapcsán, hogy a görög katolikus egyházmegye ebben az esztendőben a hajdúdorogi pászka receptjét tette közzé szerte az országban.

Kocsis Fülöp szólt arról is: az Országgyűlés döntése nyomán Hajdúdorog megkapta a hitéhez leghűségesebb város címét. Ennek az ősi, erős hitnek kell tovább élnie ebben a városban, így az utódok is érdemesek lehetnek erre a kitüntetésre – fogalmazott az egyházmegye vezetője.

Az ünnepi liturgia után a hívek által készített pászkát és bort szentelte meg Kocsis Fülöp a templom udvarán.

 

– MTI –
hirdetés