Koholt feljelentések

Illusztráció
Illusztráció
Debrecen – Az utóbbi időben igen megszaporodtak a Debreceni Rendőrkapitányságra tett olyan jellegű bejelentések, melyek – mint ahogy az a későbbiek folyamán szinte mindig kiderült – kitalált bűncselekményről szóltak – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Debreceni Rendőrkapitányság.

A koholt bűncselekményről tett bejelentéskor még sértettként szereplő személyek általában azért tesznek feljelentést a rendőrségre egy-egy meg nem történt bűncselekményről, mivel kilátástalannak tűnő élethelyzetüket ily módon kívánják rendezni.

Tudniuk kell, hogy a Magyar Köztársaság Rendőrsége azért van, hogy a tudomására jutott bűncselekmények elkövetőit minél hamarabb elfogja, illetve a közrend védelme érdekében a bűncselekményeket megelőzze, ily módon a közbiztonságot fenntartsa, javítsa.

A rendőrség kéri, hogy amennyiben nem tudják a személygépkocsira felvett hitelüket rendezni ( pl: munkanélkülivé váltak ) ne tetézzék a kialakult rossz helyzetüket még azzal, hogy koholt feljelentés kitalálásával még bűncselekmény elkövetőjévé is válnak. Tudniuk kell ugyanis, hogy a rendőrség félrevezetése, nem játék.

Mi minden tudomásunkra jutott bejelentést egyformán fontosnak kezelnek, így fölösleges energiát, időt fektetnek be, egy-egy meg sem történt bűncselekmény nyomozásába. A koholt bejelentéseket 100 %-osan kiderítik, vagyis a bejelentő az eljárás végére gyanúsítottunkká válik, hiszen a hatóság félrevezetése miatt eljárást indítanak ellene.

Egy törvénytisztelő ember számára nem ez a megoldás, inkább adják vissza autóikat, de ne folyamodjanak ehhez a törvénytelen módszerhez.

Elrettentésül egy példa:

Egy 22 éves férfi tett bejelentést a Debreceni Rendőrkapitánysághoz, miszerint az 1.300.000 Ft-ot érő Ford Fiesta típusú személygépkocsiját a Déli soron 2006. szeptember 27-ről 28-ra virradó éjszaka ismeretlen tettes eltulajdonította.

A személyautó eltulajdonítás miatt indult eljárás során már másnap megállapítást nyert, hogy a kocsit nem lopták el, a feljelentés feltehetően koholt, mivel azt szemtanúk ( többen is ) szeptember 28-án délelőtt a sértett lakása előtt látták.

A sértett a bejelentését követő napon tanúkénti kihallgatása során elismerte, hogy feljelentése koholt. Elveszítette a munkahelyét, nem tudta a gépkocsi emelt törlesztő részletét fizetni, így úgy gondolta, hogy a lakása mögötti nádas területre elrejti a gépkocsit, s a rendőrségre feljelentést tesz, hogy azt ellopták.

A férfi 2006. október 3-án hatóság félrevezetése miatt kihallgatásra került.

Ahogy a fentiek is jól mutatják a hatóság félrevezetése, elvonása a tényleges bűnüldöző, bűnmegelőző munkától nem megoldás egy-egy – épp akkor – kilátástalannak tűnő élethelyzetre.

A rendőrség javasolja, hogy próbáljanak meg jobb megoldást találni, amely nagyon fontos, hogy törvényes legyen, azért mert életükben egy útkereszteződéshez értek, azért még nem kell letérni a jó útról.

 

 
hirdetés