Kóka János engedélyt adott a stratégiai kőolajkészlet felszabadítására

Kóka János gazdasági miniszter kedden 18 óra 30 perckor hozzájárulását adta a stratégiai kőolajkészletek felszabadításához a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség igazgatóságának.

A hozzájárulás 7 napon keresztül, napi 15 ezer tonna kőolaj felszabadítására szól egyelőre. Kóka bízik abban, hogy egy héten belül megoldódik a fehérorosz-orosz konfliktus, ezért szól a hozzájárulása egyelőre hét napra – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Ábrahám Gergely, Kóka János sajtófőnöke.

Az eljárási rend értelmében a MOL napi 15 ezer tonna kőolajat használhat a stratégiai készletekből, az olajtársaságnak a felhasznált kőolajat a Barátság kőolajvezeték beindítását követő hat hónapon belül kell visszapótolnia.

A miniszter az intézkedés meghozatala előtt informálisan konzultált a Nemzetközi Energiaügynökséggel a stratégiai készletek felszabadításáról és azt követően hivatalosan is tájékoztatta az ügynökséget a meghozott intézkedésről. Kóka János telefon informálódott a helyzetről az energiaügyi biztosnál, illetve Magyarország moszkvai nagyköveténél és ennek alapján úgy tűnik, a fehérorosz-orosz egyeztetések első fordulója sikertelen volt.

Kóka János szerint Magyarország elvárja Moszkvától és Minszktől, hogy miharabb biztosítsák a szerződés szerinti kőolajszállítást Magyarország számára – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Ábrahám Gergely, Kóka János sajtófőnöke.

  • A külügy gyors megegyezést remél a kőolajvita kapcsán
  • EU: elfogadhatatlan, hogy nem kapott előre tájékoztatást az olaj leállításáról
  • Elzárták az olajcsapot
  • Makó: a szakértők óvakodnak


  • További hírek a Magyarország kategóriából

    Sporthírek


    hirdetés