Kölcsey: nyitva-zárva, köz-nem köz?

Bár a kultúrának épült, mégis inkább konferencia érdekeket képvisel az intézmény.Magunk is úgy gondoltuk, hogy megtekintjük a nemrégiben átadott Kölcsey központot.

Olvasónk hívta fel figyelmünket arra, hogy hiába voltak kíváncsiak az új épületre, nem engedte be őket a biztonsági őr, arra hivatkozván, miszerint csakis rendezvények alkalmával lehet bemenni, jeggyel természetesen. Nos, kipróbáltuk. Csütörtökön, 11 óra 20 perckor léptünk be a fotocellás üvegajtón. Két határozott lépést tettünk, és egy öltönyös biztonsági ember úticélunk felől érdeklődött. Elmondtuk, hogy a kíváncsiság vezérelte lépteinket. Cerberusunk udvariasan bár, de távozásra szólított. Kérdésünkre, hogy mikor is lehet megtekinteni a belső tereket, azt mondta: pénteken és vasárnap 10-től 16-ig nyitják meg a kapukat. Momentán egy fogorvosi kongresszus kiállítási anyaginak pakolászásával magyarázta a kizárást.

Nem csalinkázni


Nyitva közel, s távol
Éjjel-nappali portaszolgálat van a nyíregyházi Váci Mihály Művelődési Központban, de nem azért, hogy kitessékeljék az embereket. Hivatali időben (reggel nyolctól délután négyig) mindenki korlátlanul bemehet. Munkaidőn túl általában klubok vernek tanyát a létesítményben, és balett oktatás is folyik, így esténként a foglalkozásokra érkező célközönség látogatja a központot. A budapesti Millenáris park, valamint a Jövő háza szintén fogadókész komplexum, legalábbis ami a fogadó-nak nevezett „G” épületet illeti. Ez a koncertek, családi programok, kiállítások, előadások, szólóestek megtartására alkalmas, nyitott kávézóval ellátott egység a központhoz tartozó közparkkal együtt reggel hattól este a legtovább tartó rendezvény befejeztéig nyitva tart, nem csak rendezvénylátogatók számára.

Turi Gábor közölte, hogy nyitott a ház, de nem olyan értelemben, mint egy művelődési ház. A város kulturális ügyeiért is felelős alpolgármester azt mondta a Naplónak, hogy ez egy kulturális és szakmai rendezvényekre nyitott intézmény, tehát bárki bérelhet termet. – Ebben a házban nem lehet úgy csalinkázni, mint egy művházban – magyarázta Turi Gábor és megtudtuk, hogy a Kölcsey központ nem közművelődési intézmény, nem is vállal közművelődési feladatokat. – Ez egy konferencia központ, kulturális rendezvényekkel – tette hozzá, majd egy kis türelmet kért arra, hogy megtalálják a módját a közösségi terek látogatásának. – Az egész épület még el sem készült, majd kialakul a rendje. Egyébként, ha itt konferencia van, a résztvevők biztos nem örülnének neki, hogy civilekkel vegyüljenek – világított rá az alpolgármester.

Mély víz, csak úszni…

Siklósi Csaba , az intézmény üzemeltetőjének, a Főnix Kht.-nek a programigazgatója szerint nem volt elég idejük a működés beindítására, azonnal mélyvízbe kerültek és a hibák most jönnek ki. – Meg kell értsék a látogatók, hogy vannak biztonsági kérdések – folytatta az igazgató, akitől megtudtuk, hogy kamerarendszer figyeli a belső tereket, illetőleg készül a külső megfigyelő hálózat is. Siklósi Csaba a Déri múzeum felőli bejárat elkészülte után vélte nyitottnak a házat, de azt nem szeretnék, ha ez egy tömegtől nyüzsgő előteret jelentene. – Az előcsarnokba mindenesetre mindennap 10-től este 7-ig be lehet jönni – biztosított a továbbiakról és hozzátette, hogy nem érti: a biztonsági őr szerint miért csak pénteken és vasárnap 10-16-ig látogatható az intézmény. Hozzátette: a vezetett látogatásokra telefonon és interneten is várják a jelentkezőket.

PG
hirdetés