Kollégiumi bemutató a Világnapon Záhonyban

Kollégiumi bemutató a Világnapon Záhonyban
© Versenyeken díjazott kollégista elsősegélynyújtók | Fotó: Tancsik Róbert
Záhony – Tizenhat európai ország vöröskereszt szervezetének 2000-es kezdeményezésére, szeptember második szombatján – az idén 13-án – rendezik meg az Elsősegélynyújtás Világnapját.

A világnapon arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy kívánatos lenne az elsősegélynyújtás szélesebb körű ismerete a laikusok körében is, mert sok esetben életmentő az idejében és szakszerűen érkező segítség. Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás első, létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez, és a javítja a túlélés esélyeit. Néhány egyszerű beavatkozás ismerete, életmentő lehet, amíg a mentőkre kell várni. A legfontosabb a vérzés csillapítása és az újjáélesztés technikája (szívmasszázs, mesterséges lélegeztetés), hiszen a klinikai halál állapotában minden perc számít.

Bemutató Záhonyban

A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatása szerint Nyugat-Európában a népesség döntő többsége kap elsősegély-képzést. Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban 80 százaléka, míg Izlandon 75 százaléka kap használható és eredményes ismereteket ezen a területen. Magyarországon – egy 2011-es felmérés szerint – az emberek mindössze 0,3 százaléka tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani. Pedig egy baleset, rosszullét során, egy jól felkészült elsősegélynyújtó gyors és szakszerű beavatkozása életet menthet.

Az országban és a megyénkben számos helyen, például a vöröskereszt záhonyi bázisiskolájában, a Dr. Béres József Kollégiumban is bemutatót rendeznek ezen a héten a világnap alkalmából.

– Tancsik Róbert –
hirdetés