Nyíregyháza hírei

2013.05.02. 10:56

A tűzelhalás az idén is nagy veszély

Minden jel arra mutat, hogy az almatermésűek tűzelhalás betegsége (Erwinia amylovora) komoly fertőzéseket okozhat az idén.

Minden jel arra mutat, hogy az almatermésűek tűzelhalás betegsége (Erwinia amylovora) komoly fertőzéseket okozhat az idén. Az elmúlt hetek rendkívül meleg időjárása, a hétvégén berobbanó almavirágzás, csapadékos idővel párosulva kedvező feltételeket teremthet a fertőzés kialakulásának, a tünetek megjelenésének.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóssága által működtetett Maryblyt előrejelzési rendszer alapján a fertőzésveszély növekszik. Az engedélyezett, illetve eseti engedéllyel rendelkező készítmények használata indokolt az ültetvényekben. Különösen veszélyeztetettek azon ültetvények, melyek mély fekvésű területeken helyezkednek el, ahol a reggeli harmatképződés és a párás meleg miatt gyorsabban kialakulhat a fertőzés. Szaporítóanyag termesztésnél törzsültetvényekben, a virágzó gazdanövényeken a védekezés kiemelten fontos feladat.

Tekintettel a sztreptomycin-szulfát hatóanyagú készítmények hiányára, a megelőzés és mentesítés során a korábbinál is fokozottabb jelentőséget tulajdonítunk a mechanikai mentesítés végrehajtására, ezáltal a további fertőzési forrás azonnali és teljes felszámolására.

A fertőzött növényi részeket – elhalt elfeketedett virágzat, pásztorbotszerűen visszahajlott hajtások, fertőzött ágrészek – biztonsági résszel az egészséges szövetekig kell eltávolítani és égetéssel meg kell semmisíteni. Az eszközök (metszőolló) hypo-oldatos fertőtlenítésére ügyeljünk! A mechanikai mentesítésnél fontos a gyorsaság, mert a fertőzött növényi részeken lévő baktérium nyálkát az eső az egészséges növényi részekre mossa, a szél, rovarok (méhek) terjesztik a környezetben. A kórokozó gyors felderítése, az eredményesség érdekében az ültetvényeinket hetente többször járjuk át!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!