Nyíregyháza hírei

2013.07.22. 10:38

„Néhány pakliért nem éri meg kockáztatni”

A múlt heti ellenőrzések során a próbavásárlással érintett üzletek 21 százaléka adott el cigarettát fiatalkorúnak, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont nem találtak ilyen trafikot.

A múlt heti ellenőrzések során a próbavásárlással érintett üzletek 21 százaléka adott el cigarettát fiatalkorúnak, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont nem találtak ilyen trafikot. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelt ellenőrzések keretében vizsgálja, hogy a Nemzeti Dohányboltokban kiszolgálják-e a 18 éven aluliakat.

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége 14 nemzeti dohánybolt hatósági ellenőrzését végezte el, a vizsgált egységek 57 százalékában állapított meg jogsértést, az üzleten belüli tájékoztatások, figyelmeztető feliratok hiánya, hiányossága miatt – tájékoztatta lapunkat dr. Mátyás-Juscsák Dóra felügyelőség-vezető. – Valamennyi egységben kiemelt figyelmet fordítottak a fogyasztóvédelmi felügyelők a fiatalkorúak dohánytermékkel való kiszolgálására. A felügyelőség munkatársai több esetben tapasztalták, hogy az eladó a fiatalkorúnak tűnő személyt felszólította életkora igazolására, és csak azt követően került sor a kiszolgálásra, hogy a fogyasztó igazolni tudta nagykorúságát. Az ellenőrzések során fiatalkorút egy egységben sem szolgáltak ki dohánytermékkel.

Szabálykövetően is kijátszható

– A híradóban hallottam, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi a dohányboltokat. Az én üzletemben még nem jártak, de nincs is félnivalóm” – nyilatkozta lapunknak egy neve elhallgatását kérő nyíregyházi trafikos. – Beáraztuk a termékeket, ügyelünk a pontos nyitásra és zárásra, a nyugtaadásra, a szeszes italok és a dohányáruk kiadására. Ha olyan vásárló tér be, akivel szemben felmerül a gyanú, hogy 18 év alatti, addig nem szolgálom ki, amíg nem igazolja a nagykorúságát.

Volt, aki a szememre vetette, hogy két nap alatt háromszor „igazoltattam” , de annyit nem ér az a pár pakli és néhány dobozos sör, hogy kockáztassam a megélhetésem – magyarázza a kereskedő, hozzátéve: az ügyben tehetetlenek, amikor egy felnőtt „közbenjárásával” jutnak alkoholhoz vagy cigihez a 18 év alatti fiatalok. Szerinte kiemelt ellenőrzésekre szükség van, hiszen csak így derülhet ki, kik azok a kereskedők, akik felelőtlenül vagy szándékosan kiszolgálnak mindenkit. – Ha ezeket az üzleteket megbüntetik, esetleg bezáratják, csak magukra vethetnek! – summázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!