Komolytalanná válhat a bajnokság

Komolytalanná válhat a bajnokság
A szakma és a játékvezetők is megegyezést sürgetnek a kosárlabda bírók sztrájkügyében, egyelőre mégsincs konszenzus a felek között, ami veszélyezteti a bajnokság komolyságát.

Sztrájkot szült a sztrájk. Jó két héttel ezelőtt ebben a bajnoki idényben már másodszor tagadták meg a munkát az élvonalban is számításba vehető honi kosárlabda-játékvezetők, amire a női élvonal úgy reagált, hogy a helyzet rendeződéséig nem lépnek pályára, mivel a megfelelő minősítéssel rendelkező bírók helyére küldött helyettesek nem ütik meg a kívánt nívót.
A férfi élvonal és az NB I. B csoport még kitart, bár kirohanások már voltak, a Sopron edzője, Meszlényi Róbert a sÖrdögök–Falco meccs utáni nyilatkozatában javasolta, hogy mindaddig ne folytatódjon a bajnokság, amíg nem rendeződik a helyzet. Kovács Tibor, a B csoportos Nagykállói KE edzője is hangot adott véleményének a Baja elleni meccs után, ezt kérésünkre bővebben is kifejtette.

– Először is, mi mindig a saját portánkon nézünk körül, tehát a csapat felelősségét kerestük a vereségben, de az is igaz: komolytalanná vált a bajnokság – mondta a kállói edző. – Nem értettük, miért kell már szeptember elején kezdenünk, főleg úgy, hogy a bírók éppen sztrájkoltak. Majd amikor végre rendeződött az egyik kérdés, jött egy újabb probléma, így alig két hétig csordogáltak a rendes mederben a dolgok. Szükségjátékvezetők kijelölésére kötelezik a csapatokat, minek hatására évtizedes sportbarátságok szenvednek csorbát. A B csoport fontos része a magyar férfi kosárlabzásának, hiszen az élvonalban foglalkoztatott légiósok miatt a legtöbb magyar játékos ebben a bajnokságban szerepel, arról nem beszélve, hogy a kecskeméti, debreceni, szolnoki vagy rajtunk keresztül a nyíregyházi fiatal játékosok is érintettek a kérdésben. Nagyon szeretnénk, ha végre rendeződne a játékvezetés helyzete, mert a sportág presztízsének sem tesz jót, hogy állandóak a negatív hírek.
A játékvezetők a bajnoki év elején anyagi és biztonsági kérdésekben nem tudtak megegyezni a ligákkal, most pedig szakmai gondjuk van, a szövetség elnöksége ugyanis éppen az előző sztrájk miatt visszahívta a Cziffra Mihály vezette bizottságot, amelynek élére Szabó Györgyöt nevezte ki. Vajon mi a kérdésben a megyebeli bírók álláspontja?

– A megyét igazából nem érinti a kérdés, hiszen az amatőr- és utánpótlásmeccseken zavartalan a játékvezetői küldés – mondta Zalai Ákos, a megyei szövetség játékvezetői bizottságának vezetője. – Nem a csapatokkal áll hadban a játékvezető kar, hanem a szövetséggel, ezért felkészülési tornákon, nemzetközi meccseken eddig és ezután is részt fogunk venni, az pedig a többség lelkiismeretére van bízva, hogy a férfi és női élvonalban, illetve a férfi másodosztályban működik-e. Sokan azt fájlalják, hogy egy megszületőben lévő megállapodásnak mondott ellen a szövetség, illetve a bírók megkérdezése nélkül nevezett ki új elnököt a kar élére. Amennyire tudom, péntekig rendeződhet a helyzet és a hétvégi meccseket már zavartalanul megrendezhetik.

Két sporink van

Megyéből ketten tagjai az úgynevezett országos B keretnek, mellyel másodosztályú mérkőzések vezetésére jogosultak. Gergely Csaba és a cikkben megszólaltatott Zalai Ákos sem fújt mérkőzést a sztrájk második hullámának kirobbanása óta.

– Bodnár Tibor –
hirdetés