Komplex gyakorlat Nyírturán

Komplex gyakorlat Nyírturán
© Fotó: katasztrófavédelem
Nyírtura – Kedden délelőtt komplex külső védelmi terv gyakorlatot tartottak Nyírturán, a településen található Biohungaricum Kft., küszöbérték alatti üzem veszélyeztető hatásainak kezelésére, amelyen a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai és a nyíregyházi hivatásos tűzoltók is részt vettek.

A keddi gyakorlaton, a feltételezés szerint az üzem területén az ammónia tartály megsérült, az ebből kiszabaduló anyag közömbösítését az ott dolgozók megkezdték. Az erős oldalszél miatt a gázokat a lakott terület felé sodorta a szél. Az üzem vezetője értesítette a település polgármesterét. A rendelkezésre álló információk alapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója intézkedett a polgármester irányába, a külső védelmi tervben foglaltak életbe léptetésére, a veszélyeztetett település vezetője elrendelte a lakosság riasztását és veszélyhelyzeti tájékoztatását, valamint az érintett településrészen élők kimenekítését. A keddi gyakorlaton a Nyírtura települési parancsnokság, infokommunikációs egység, lakosságvédelmi egység az üzem munkatársai mellett a rendőrség, valamint a mentőszolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor, valamint a nyíregyházi hivatásos tűzoltók is részt vettek.

A résztvevők az üzemi baleset következményeinek felszámolását, a lakosság kimenekítését, elhelyezését, ellátását, a közreműködő erők feladatainak végrehajtását gyakorolták.

A feladatok végrehajtását Gerebenics Károly tű. alezredes, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője megfelelőre értékelte.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –
hirdetés