Komplex programokkal az egészséges életért

Balogh Gábor a díjátadásból is kivette a részét a nyíregyházi akítvaülésen
Balogh Gábor a díjátadásból is kivette a részét a nyíregyházi akítvaülésen - © Fotó: Racskó Tibor
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Balogh Gábor, a Magyar Diáksport-szövetség elnöke a szabolcsi sikereket is jött ünnepelni Nyíregyházára.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület a szokásos módon ezúttal is díjazta a legutóbbi tanévben legeredményesebben szerepelt diáksportolókat. Az ünnepélyes aktívaülésen jelen volt Balogh Gábor, a Magyar Diáksport-szövetség (MDSZ) elnöke is.

A Vasvári a legeredményesebb

– Örömmel jöttem, hiszen egyrészt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a diákolimpiai országos döntőkben tizenhat általános és tizennégy középiskolai csapatot tudott indítani – kezdte Balogh Gábor, aki a 2000-es sydney-i olimpián öttusában ezüstérmet szerzett. – Emellett azt is bejelenthetem, hogy a diákolimpiai eredmények alapján az ország legeredményesebb középiskolája a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium lett, amely atlétikai és B33-as kosárlabdában elért bajnoki címekkel hívta fel magára a figyelmet, de más sportágakban is képviseltette magát. Azt gondolom, hogy ebben a megyében nagyszerűen kihasználják a diákolimpiai versenyekben rejlő lehetőségeket, a megyei önkormányzat is kiemelten támogatja az itteni szervezetünket, és a Magyar Diáksport-szövetségnek is sikerült a forrásait megdupláznia azzal kapcsolatosan, hogy az alsó szintű versenyzési lehetőségeket biztosítani tudjuk. Úgyhogy ünnepelni jöttem ide, szerencsére van mit.

A csúcs – a diákolimpia

Vajon ezek az adatok ennyire örömteliek az ország más régióiban is? A mindennapos testnevelés bevezetésén túl mit lehet tenni annak érdekében, hogy minél több gyermek sportoljon és bekapcsolódjon a diáksportversenyek, a diákolimpiák vérkeringésébe?

– A diáksport mozgalomnak kétségtelenül a csúcsa a diákolimpia, de ha valóban hatást akarunk elérni, és olyan gyerekeket is meg szeretnénk szólítani, akiknek eddig kudarcélményük volt a sporttal kapcsolatosan, akkor szemléletváltó programot kell indítanunk, amihez egyébként a mindennapos testnevelés nagy segítség – válaszolta Balogh Gábor.

– A programmal beindult a mennyiségi fejlődés, ezt szeretnénk minőségivé átalakítani. Ezért indultunk el egy európai uniós pályázaton, amelyet sikerült megnyerni, ezáltal a magyar testneveléstanítás stratégiájába szeretnénk beemelni új tartalmakat, új módszertani fejlesztési javaslatokat, és hogy mérni is tudjuk ezek hatásait, egy egységes fizikai állapotfelmérés rendszeren is dolgozunk. Ennek az lenne a célja, hogy az összes iskolás gyerek fizikai állapotáról képet kapjunk, adott esetben pedig javaslatot tudjunk tenni a diáknak, ha veszélyes zónába került. Csak ezekkel a komplex programokkal tudjuk valójában az egészséges élet felé terelni a gyerekeket.

Szépen lépnek előre

A program azonban csak akkor lehet igazán sikeres, ha adott hozzá a testnevelői és az infrastrukturális háttér. Adott?

– Hétezer-kétszáz testnevelőt fogunk ingyenesen harmincórás akkreditált továbbképzésben részesíteni – mondta az MDSZ elnöke. – Ami pedig az infrastrukturális, vagyis a tornatermi hátteret illeti, a kormány három milliárd forintot szavazott meg a tornateremfejlesztési programra, a 2014-2020-es európai uniós tervezésnél az oktatási tárca komplex intézményfejlesztésre kilencven milliárdot tervezett, aminek nagyjából negyven százalékát tornatermi fejlesztésekre fordítják majd. Szépen lépünk előre, látjuk, hogy sok iskolánál elkel a segítség. Amúgy pedig nagyon kreatívak a testnevelők és az intézményvezetők, hogy milyen keretek között lehet megvalósítani a mindennapos testnevelést, olykor elegendő ehhez egy kisebb tanterem is. A magyar diáksportolók a nemzetközi porondra is kiléptek azáltal, hogy részt vettek a Gymnasiadén, amelyet Brazíliában rendeztek. A diákok olimpiáján nagyszerűen szerepeltek a mieink. – A nemzetközi iskolai szövetség rendezvényéről van szó, amely az universiade, illetve az olimpia előszobájának tekinthető, a középiskolások versenye – így Balogh Gábor.

– Az idei viadalon har minchét ország képviseltette magát, közel háromezer versenyzővel. Az eddigi legjobb eredményt sikerült elérnünk, mert a korábbi négy-hat Gymnasiadén hat aranyérmünk volt, most pedig tizenkettő arany-, hét ezüst- és három bronzéremmel zártunk.

Mögöttünk a nagyhatalmak

– Ezzel a negyedik helyen végeztünk az éremtáblázaton, az oroszok voltak a legeredményesebbek, de olyan nagyhatalmak, mint például Anglia, Franciaország és Kína, mind-mind mögöttünk zártak. Emellett nagy örömünkre szolgált, hogy a csapatvezetői feladatokat Kovács István ökölvívó olimpiai bajnokunk látta el, aki Martinek János öttusázó olimpiai bajnokunkkal együtt azért lobbizott a végrehajtó bizottsági ülésen, hogy elnyerhessük a 2016-os mezeifutó világbajnokságot, valamint győri rendezéssel ugyancsak pályázunk a korosztály kézilabda-világbajnokságának megrendezésére.

– KM-BT –

Címkék: , ,hirdetés