Komponál, koncertezik, tanít

Szentpáli Roland
Szentpáli Roland
Budapest, Nyíregyháza – Szentpáli Roland nem unatkozik: zenét szerez, folyamatosan koncertezik és Svájcban tanít.


Ősbemutatóra készül a Feledi Project: Szentpáli Roland Orfeusz-balettjét mutatják be október 17-én a Müpában a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, a CAFe Budapest idei programsorozata keretében. Ez a legjelentősebb hazai kortárs művészeti fesztivál, amely több mint 150 programot kínál közel 40 helyszínen október 5. és 21. között.

Az Orfeusz egy kortárs táncelőadás, amely elmeséli a kedvese után az alvilágba alászálló hős történetét, megmutatja a zene, a tánc hatalmát, és azt, milyen az akadályokkal dacoló szerelem. A látványos darabban a szimfonikus zenekar mellett elektronikus gitár és basszusgitár is szerepet kap.

A fiók mélyén lapult

– Mindig is foglalkoztatott ez a mitológiai történet, a darab vázlata pedig már húsz évvel ezelőtt elkészült – mondta lapunknak Szentpáli Roland. – Még megvan az a rózsaszínű füzetem, amibe 1997-ben megírtam a vázlatot, és tavaly vettem csak elő, amikor egy darabot rendeltek tőlem Svájcból.

Kiegészítettem, összeraktam és elküldtem, de nem találták elég nehéznek, ezért írtam nekik egy másikat. Ettől függetlenül az Orfeuszt is megvették, sőt, be is mutatták zenekari darabként. Megmutattam Hollerung Gábornak, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatójának, aki azt mondta, ez egy tökéletes balett.

Ősbemutatók egymás után

– Nem áll távol tőlem a műfaj: amikor a Konzervatóriumba jártam, sokat hallgattam Sztravinszkij-baletteket, de Bartók Béla Csodálatos mandarinját és Fából faragott királyfiját is nagyon szeretem. Az előadás koreográfusa Feledi János, a jövő héten szerdán lesz az ősbemutató a Művészetek Palotájában.

Az előadást a Kortárs romantikusok 2.0 című est keretében láthatja a közönség Vajda János Csellóversenyével és Binder Károly Zongoraversenyének ősbemutatójával együtt – mesélte Szentpáli Roland, akinek novemberre és decemberre is jut egy-egy ősbemutatója.

– Elkészült egy darabom, az Éva, amelyet Szy Katalin szövege alapján egy színésznőre, egy szerpentre és 17 individuális vonós hangszerre komponáltam. A Magyar Tudományos Akadémián mutatjuk be a Budapesti Vonósokkal november 17-én, Tompos Kátya közreműködésével.

A koncert záródarabja egy korábbi jazzes kompozícióm lesz, ahol két nagyszerű kollégám és barátom, Weisz Nándor és Révész Richárd is közreműködik, december 12-én pedig a Zeneakadémián a Danubia zenekarral mutatjuk be egy új művemet – mondja Szentpáli Roland, aki nem csak komponál, de természetesen a hangszereitől sem szakadt el, így minden perce be van táblázva.

Lekerült egy teher

– Nagyon sok időmet elvette a doktori disszertációm írása, és azzal, hogy pénteken leadtam, egy nagy teher lekerült a vállamról. Folyamatosan koncertezünk a Nemzeti Filharmonikusokkal, nagy örömömre egyre több komoly megrendelést kapok, de külföldön is vannak fellépéseim (most hétvégén például Németországban játszottam), kéthetente pedig Luzernbe utazok, ahol a Zeneakadémián tanítok – sorolja a teendőket Roland, aki élvezi, hogy ennyi mindennel foglalkozhat, és nem is szeretne kevesebbet vállalni.

SZA
hirdetés