Koncertbe ágyazott irodalom

Kuthy Patrícia színművész is hozzájárult, hogy megszülessen a színház csodája
Kuthy Patrícia színművész is hozzájárult, hogy megszülessen a színház csodája - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Hamisítatlan magaskultúrával fogadták a közönséget a villában.

Újból feledhetetlen pillanatokat szereztek a Móricz Zsigmond Színház művészei a közönségnek szombaton este 22.30 órai kezdettel, a közelmúltban felújított Bencs Villában, amely kitűnő terep a meghitt pillanatok megteremtéséhez. A szokatlanul késői időpont se volt véletlen, hiszen a Koncert és irodalom elnevezéssel felruházott program egy nagyobb kulturális ajándékcsomag része volt.

Szerencsés párosítás

A Színházak Éjszakája hét éve, 2011-ben indult hódító útjára Budapesten, akkor még csak a fővárosi önkormányzat által fenntartott teátrumok fogtak össze egy közös rendezvény megszervezése érdekében. Ám a kezdeményezés akkora sikert aratott – 2013 decemberében még a Budapestért díjat is elnyerte –, hogy szépen becsatlakoztak hozzá a vidéki színházak is.

Miután a város kőszínházában két remekbe szabott ötlettel is készültek ezen a rendkívüli estén – egy nyilvános színházbejárással és egy rögtönzött színészmesterség-óra megtartásával –, adta magát a lehetőség, hogy a Bencs Villa falai között az irodalomnak és a zenének volna érdemes teret engedni.

A színész eszköze a szó, ritkábban az ének, melléjük illő a több síkon párbeszédet folytató zene. A művész folyamatos interakcióban van a hangszerével, de vele párhuzamosan a hallgatósággal is. Olyasmit mond el, ami csak a zene nyelvén fogalmazható meg, és a muzsikát tiszta lélekkel fogadva értelmezhető.

Páratlan összeállítás

Az esemény megálmodói egyfajta harmóniába állították a dallamot az oda illő szöveget újrateremtő személyiséggel, és így választottak zeneszámokat.

Reményik Sándor Hangszerek című verse után – előadta Dézsi Darinka – Bartók Béla Három csíkmegyei népdala csendült fel Subertné Palkó Marianna fuvolájából, zongorán kísért Tamás Attila. Weöres Sándor Bartók Béla emlékére írt lírájához, amelyet Munkácsi Anita szólaltatott meg, Bartók Béla Hegedűduója társult. A két hegedűs, Suhanyecz Viktória és Kóti Gergő Shostakovics Prelude-jével és Gavotte-jével fűzték tovább a gondolatot, természetesen zongorakíséret mellett. A folytatásban már Kodály Zoltáné volt a főszerep, A csitári hegyek alatt, illetve Ne búsuljon senki menyecskéje című művét Szabó Antalné zongorakísérete mellett Munkácsi Anita mutatta be gyönyörűen, a két népdalfeldolgozás között pedig Kuthy Patrícia, majd Pregitzer Fruzsina lépett a színpadra. Egyikük egy Krúdy-elbeszélést, másikuk Bartók kórusművének a szövegét hozta el a közönségnek. Végül, két Dézsi Darinka-énekszám után Kuthy Patrícia is dalra fakadt, két Gerswin-dallal zárva az estet.

KM
hirdetés