Kondi nélkül szélesre tárt ablak

Kondi nélkül szélesre tárt ablak
A megyeszékhely tömegközlekedésében eddig rendkívüli eseményt nem okozott a kánikula – koccanásos baleset és belgyógyászati rosszullét az utasok körében elvétve máskor is előfordul, bár kétségtelen: a rekkenő hőségben a veszély nagyobb.  video video video

A nyíregyházi buszok utastereiben nincs légkondicionáló, ezek beszerzése és felszerelése olyan költségekkel járna, amelyet a bevételekből egyelőre nem tudnak előteremteni.

– Nehezen viseljük ezt a fülledt meleget: reggel fél 7-kor már 24, dél körül pedig 34 fok volt a hőmérséklet – érzékelteti a 12-es járat keddi megpróbáltatásait Szabó László, a Szabolcs Volán buszvezetője. Két kanyar között van 10-15 perc pihenője, a cég ilyenkor hideg szódáról gondoskodik, a folyadék utánpótlásával tehát nincs gond. Az utasok érdekében annyit tud tenni, hogy indulás előtt valamennyi ablakot kihúzza, a megállóknál pedig az összes ajtót kinyitja, hogy gyorsabban átszellőzzön az utastér. Az utazók elviselik a hőséget, de helyi járatnál viszonylag rövidebb távokon veszik igénybe a szolgáltatást.

– Ilyen melegben a bőséges folyadék a legfontosabb ellenszer – szögezi le Paluska Pál, aki 20 éve taxizik. Ha nincs fuvar, igyekszik hűvös helyre húzódni, de egyébként nem csinál nagy ügyet a hőségből: „Nyár van, ez a szakmánk, ki kell bírni.”

Kánikula a betonrengetegben

Dr. Balogh Irént, az ÁNTSZ megyei intézete közegészségügyi osztályának vezetője foglal össze a Kelet-Magyarországnak azokat a praktikus tanácsokat, melyeket kánikulában érdemes megfogadni.

Ilyenkor igen magas az UVB-sugárzás, ezért 11 és 15 óra között igyekezzünk minél kevesebb időt tűző napon tartózkodni. Viseljünk szellős ruhát, de ne műszálasat, igyunk sok folyadékot: természetes gyümölcslét vagy ásványvizet, ugyanis nemcsak a vizet kell pótolni a szervezetben, hanem a sókat is. Idős emberek, szív- és érrendszeri betegséggel élők ne menjenek a tűző napra, napjában többször is zuhanyozzanak.

Ha egy mód van rá, ne végezzünk nehéz fizikai munkát. A fizikai dolgozóknak a munkáltató ilyenkor köteles biztosítani félóránként 14-16 fokos ivóvizet, vagy más alkoholmentes italt és az előírt pihenőidőt. Ne hagyjuk lezárt autóban gyermeket, vagy állatot!

Gyümölcs, zöldség

Étrendünkben szerepeljen minél több zöldségféle. Párolt, könnyű húst is ehetünk, óvakodjunk a nehéz, zsíros ételektől. Együnk napjában többször, de egyszerre kevesebbet! A gyümölcs üdítő hatása mellett sok hasznos anyagot tartalmaz.

A legjobb hűtőszekrényben se tároljunk romlandó ételt 3-4 napnál tovább. Ha mélyhűtött készítményt vásárolunk, azonnal tegyük hűtőtáskába, mert ilyenkor fél óra alatt képes kiolvadni. A nyers alapanyagokat a lehető legrövidebb időn belül dolgozzuk fel!

Nem várható korlátozás

A tartósan meleg még nem igen érezhető a vízfogyasztáson – erősítette meg Sulyok Béla, a Nyírségvíz Rt. vízellátási műszaki vezető.

Nyíregyházán minimálisan alig tíz százalékkal, a hozzájuk tartozó vidéki településeken 20-30 százalékkal használnak több vizet. Ez meg sem közelíti a csúcsidőszakot, vagyis meglátásuk szerint semmiféle korlátozásra nem lesz szükség.

– Nyéki Zsolt, Dankó Mihály, Györke László –
hirdetés