Konferencia a zsidókról, emlékük megőrzéséről Újfehértón

Újfehértó – A holokausztra, a zsidó nép elpusztítására, könyörtelen megsemmisítésére mindig emlékeznünk kell, hogy soha többé ne következhessen be ehhez hasonló értelmetlen és embertelen tragédia.

A holokauszt állomásai

Ez a gondolat készteti minden évben Suhajné Szoka Margit újfehértói pedagógust, aki az idén a helyi Zajti Ferenc Kulturális Központ támogatásával újra szervez konferenciát a zsidó nép életéről, vallási szokásairól, az emlékezet fontosságáról. A konferenciának a helyi Nonprofit Közösségi Szolgáltató Ház ad otthont április 9-én 15 órától. Köszöntőt mond Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere. Az érdeklődők hallhatják dr. Chava Baruch izraeli történészt, aki a holokauszthoz vezető szörnyű út állomásait idézi fel. Darvas István főrabbi, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem tanára a rabbi szerepéről szól a zsidó hitközség életében, majd bemutatja az újfehértói csodarabbi munkásságát.

Pethő Szilvia, a Yad Vashem Intézet regionális képviselője arról a munkáról szól, amellyel igyekszik az intézet megőrizni az elpusztított zsidó emberek emlékét.

A történelem felidézése után zenei esttel folytatódik a program: jiddis-klezmer zenét játszik a Daróczi házaspár.

KM
hirdetés