Konferenciával ünneplik az Országgyűlési Könyvtár 150 évét

Budapest – Az Országgyűlési Könyvtár 150 éves történetét és jelenét mutatják be a szakemberek a keddi emlékülésen a Parlamentben, a Magyar könyvtárosok VIII. világtalálkozója első napján.


Egy könyvtárban a szellemet a szerzők, a lelket pedig a könyvtárosok adják. Az Országgyűlési Könyvtárba munkatársként bekerülni rang és dicsőség, ott dolgozni pedig komoly szellemi és emberi kihívás – hangsúlyozta Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési igazgatója köszöntő beszédében.

Hiller István, az Országgyűlés alelnöke felidézte, hogy az intézmény a Magyar Nemzeti Múzeum egy szobájából nőtt ki, majd több állomáson és több épületen keresztül a Steindl Imre tervezte Parlamentbe került, s 1902 óta itt található. Az Országgyűlési Könyvtár gyűjtőkörét és gyűjteményét, valamint nemzetközi kapcsolatait tekintve is az ország egyik csúcsintézménye – emelte ki.

A konferencia előadói beszélnek majd többek között a felsőoktatási könyvtárak középtávú fejlesztési irányairól, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) lehetőségeiről a kulturális örökség ápolásában, a kárpátaljai könyvtárak, a regensburgi Magyar Intézet és a kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár örökségápoló tevékenységéről. Redl Károly 150 éves az Országgyűlési Könyvtár, Tüske László Mundus Hungaricus – Kulturális örökség és tudásátadás a modern magyar könyvtári világban, Ramháb Mária Az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) szerepe, lehetősége a kulturális örökség ápolásában címmel tart beszámolót.

A rendezvényen adták át a Kövér László házelnök alapította Nagy Miklós-díjat, amelyet első alkalommal Horváth József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára vehetett át.

A világtalálkozó szerdán az Országos Széchényi Könyvtárban folytatódik. A rendezvény vendégei mintegy tíz országból érkeznek és a magyar anyanyelvű könyvtáros szakmát képviselik Oslótól Szabadkáig, Londontól Sepsiszentgyörgyig. Az előadás témái között szerepelnek majd a könyvtári informatika és a világháló trendjei, az Országos Könyvtári Platform, a lendvai könyvtár és a szabadkai Városi Könyvtár szolgáltatásai, valamint a nagyvárosi könyvtárellátási modell és az egyházi könyvtári szolgáltatási modell bemutatása.

– MTI –
hirdetés