Kontratámadás a médiaháborúban

Kontratámadás a médiaháborúban
Sikerült elérni Dr. Helmeczy Lászlót, aki kőkemény visszavágót ígér az őt ért vádakért a Hír tv-nek, elismerte, hogy beszélgetett Barát Miklóssal, és az első találkozás felvételeit, ami őt tisztázza, nyilvánosságra hozza.   Az első találkozás hangfelvétele 
Helmeczy doktor visszavág (FELIRATTAL):    

Hazugságnak, Veres János pénzügyminiszter elleni lejárató kampánynak tartja Helmeczy László ügyvéd, az MLSZ alelnöke a Hír TV Célpont című műsorának péntek esti állításait. A csatorna augusztus 1-én sugárzott tudósítása szerint Helmeczy 40 gramm kokaint akart csempésztetni két riporter autójába. A televízió az állítást az akció kivitelezésével megbízott, majd náluk jelentkező díler közléseire és a Helmeczyvel folytatott párbeszédeiről készült hangfelvételek részleteire alapozza.

A Hír TV-s riport szerint az ügyvédet Veres János pénzügyminiszter kampányfőnöke, Tóth Viktor mutatta be a drogdílernek, aki felajánlotta, közreműködik a pénzügyminisztert rendszeresen támadó újságírók elleni akcióban. A csatorna azt állította, a Barát Miklósnak nevezett férfi feladata volt betenni a kábítószert a kocsiba, hogy a Helmeczy ügyfelei által értesített rendőrök egy véletlennek látszó közúti ellenőrzés során megtalálhassák a riportereknél a tiltott szert.

Az ügyvéd korábban nem ismerte a dílert, Barát kereste meg Tóth Viktort. Ő azt állította, rendszeresen szállít kábítószert a két riporternek, de azok tartoznak neki másfél millió forinttal, ezért, ha valaki kifizeti ezt az összeget, hajlandó lebuktatni az újságírókat.

Helmeczy szerint ügyfeleinek megért másfél millió forintot, hogy leleplezzék az őket gyakran és alap nélkül támadó újságírókat, a díler így jutott volna hozzá a hiányzó pénzéhez. Szó sem volt arról, hogy a drogot ártatlan emberek autójába kellene csempészni, csupán abban egyeztek meg, hogy a díler szól, mikor és hol adja át a kokaint, majd megbízói értesítik a rendőröket.

Helmeczy értesítette a rendőröket, akik végig tudtak a tervezett akcióról, és a drogterjesztő ennek ellenére is vállalta a közreműködést. Barát állítólag azzal magyarázta hajlandóságát, hogy miután ő távozott az átadás helyszínéről, már nem tudják rábizonyítani a drogterjesztést. A június elején történt rajtaütés során ártalmatlan fehér porokat (sütőport, élelmiszer tartósítót) találtak – ezért a nyomozást nem tudták visszaélés kábítószerrel miatt elindítani. Vasárnap este Bencze József az ORFK vezetője elismerte, hogy két feljelentés érkezett, egy a Hír Tv egy Helmeczy László részéről, ezt a két szálat a további nyomozáshoz egyesítették. Helmeczy László azt is elmondta, hogy a Hír Tv feljelentésének idején még nem is találkozott a drogdílerrel, így nyilván az ő feljelentése később keletkezett.

Amikor a dílerrel folytatott beszélgetés során provokációt sejtett, és mivel nem volt benne biztos, hogy Barát valóban egy bűncselekmény leleplezéséhez akar segítséget nyújtani, elővigyázatosságból az ügy menete során számos biztosítékot épített be a maga védelmére. „Hamarosan olyan vágatlan hangfelvételt hozok nyilvánosságra, amely kétséget kizáróan bizonyítja, hogy sem én, sem ügyfeleim nem keresték meg a dílert, hanem ő ajánlkozott. Helmeczy felajánlotta a Hír TV-nek, hogy élő műsorban, vágatlanul játsszák be az összes hangfelvételt, és ekkor a stúdióban kész minden kérdésre felelni.

Előzmények:

  • Miki a beépített ember?
    A Hír tv nyilvánosságra hozott felvétele szerint Helmeczy László le akarta buktatni a tv riportereit, mintha kábítószert vittek volna az autójukban. A Miki nevű embert állítólag Veres János kampányfőnöke ajánlotta a tapasztalt ügyvédnek.    
  • Veres János nem nyilatkozik a Hír TV riportja kapcsán
    Nem reagált érdemben Veres János pénzügyminiszter szombaton a Hír TV pénteki riportjával kapcsolatos újságírói kérdésekre.

– Pusztai Sándor –
hirdetés