Könyv és kiállítási tablók bemutatása

Kovács János az IGFK elnöke, Pénzes László helytörténeti kutató, Papp Bertalan Máriapócs város polgármestere
Kovács János az IGFK elnöke, Pénzes László helytörténeti kutató, Papp Bertalan Máriapócs város polgármestere - © Fotó: Mikula Szilvia
Máriapócs – 2017. április 28-án a vidéki építészeti örökségmegújítása a máriapócsi közösségi élet megerősítése érdekében Máriapócs Város Önkormányzatának sajtó nyilvános projektzáró ünnepségén átadták a Civilek Házát.


Ezt követően A fogathajtás, a lótartás, és a kapcsolódó mesterségek története Máriapócson címmel könyv és kiállítási tablók bemutatására várták a vendégeket. Az összegyűjtött anyagot Pénzes László helytörténeti kutató és Kovács János az Iránytű Gazdaságfejlesztő klub elnöke ismertette.

bm

A résztvevők örömmel emlékezhettek vissza, hogy milyen fontos szerepet töltött be a helyiek életében a fogathajtás, s milyen fontos a lótartás. Eközben nemcsak a kötet, hanem a helyi költőkről, írókról készült tablók is megismerhetőek lettek. A kiadványban szereplő versek kiválóan adják vissza a régi idők búcsúi hangulatát illetve a Mária kegyhellyel kapcsolatos érzéseket, élményeket. Jó olvasni a könyvben az 1930-as évek és az azt követő korszakok mestereiről; kerékgyártó, kovács, szíjgyártó, mézeskalácsos, mozigépész és a Máriapócshoz még kapcsolódó gyertyaöntő, kegytárgy és similabda készítőkről.

Itt méltó körülmények közt került kiállításra a néhai Juhász Mihály díszítő asztalos fafaragó által készített Máriapócsi Rákóczi-hintó, mely az Önkormányzat tulajdonában van. A jó hangulatot fokozta a Petri Pengetős Citera és Énekegyüttes fellépése.

– Palóczy Timea –

Címkék: ,hirdetés