Könyvtárra még sokáig szükség lesz

Ki mondta, hogy egy könyvtárban ne lehetne akár táncra is perdülni? Képünk a nemrég tartott Wass Albert-esten készült
Ki mondta, hogy egy könyvtárban ne lehetne akár táncra is perdülni? Képünk a nemrég tartott Wass Albert-esten készült - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár eredményes 2018-as évet zárt.


A legbiztonságosabb információtárolás, nagy adatmennyiség, illetve tárolókapacitás egy helyen, kétirányú adatforgalom, gyors és könnyű hozzáférés, és hiba nélküli olvashatóság. Mielőtt bárki félreértené, nem holmi modern optikai tároló kitűnő tulajdonságait dicsértük az imént. Éppenséggel valami régi értékre kívántuk ráirányítani a figyelmet, mégpedig a könyvtárakra és azok fontosságára. A gondolat apropóját az adta, hogy évet értékelt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, méghozzá nem is rosszat, tudtuk meg Tomasovszki Anita könyvtár­igazgatótól.

Szárnyaló adatok

– Természetesen nem minden eredmény és érték fejezhető ki pusztán a számosságra hagyatkozva, most mégis a legfontosabb mutatóinkra térnék ki, amelyekre valamennyien büszkék lehetünk. Azzal kezdeném, hogy 2018-ban közel 190 ezren látogattak el a megyei könyvtár központi és fiókkönyvtáraiba, és vették igénybe az intézmény szolgáltatásait. Ma már felsorolni sem egyszerű, hányféle olvasói igény kielégítésére vagyunk képesek: a helyben olvasás, illetve a folyóiratok böngészése mellett többek között lehet nálunk internetezni, zavartalanul készülni a tanórákra, kutatómunkát végezni, születésnapi újságot készíttetni, illetve beköttetni a saját dokumentumainkat. Ha a látogatószámot összehasonlítjuk a három évvel korábbi adatokkal, 28 százalékos emelkedést tapasztalunk. Büszkék vagyunk arra is, hogy a 2018-as látogatások során több mint 310 ezer dokumentumot használtak, illetve vettek kézbe látogatóink. Napjaink könyvtárszakmai trendje már megkívánja, hogy az alapszolgáltatások mellé sokszínű könyvtári programokat is kínáljunk, méghozzá minden korosztálynak.

– Ezeken közel negyvenezren vettek részt, ami 22 százalékos emelkedést mutat a 2017-es év adataihoz képest. Szólnunk kell a beiratkozott olvasóink számáról is. Sokan bizonyára azt hiszik, ma már nem szokás könyvtárból könyvet kölcsönözni, pedig éppen fordított a helyzet: összesen 12 540 olvasót tartottunk számon az elmúlt év végére, ami 36 százalékkal több az egy évvel korábbinál, vagyis a 2017-es évinél. Természetes, hogy több beiratkozónál a kölcsönzések száma is megemelkedik, 2018-ban több mint 250 ezer dokumentumot kölcsönöztek, rekordszámú, 46 százalékos emelkedést produkálva ezzel – hallhattuk.

Előtérben a háttérmunka

Tomasovszki Anita más adatokról is beszámolt lapunknak, szintén az eredmények közé sorolva, hogy 2018-ban felújították a Vécsey Utcai Fiókkönyvtárat, mely immár modern, barátságos épületben fogadja a könyvek szerelmeseit, színes programokat is kínálva az olvasóközönségnek. Van még egy szegmens, amely ugyancsak szépen teljesít, holott az olvasók és látogatók számára szinte láthatatlan. Ez pedig az a komoly háttérmunka, amelynek köszönhetően a könyvtári állomány az elmúlt években is gyarapodott. Sikerült a könyvtárnak 16 ezer dokumentumot beszereznie, amit megfelelően fel is dolgoztak.

Az állami és a fenntartói támogatásnak, valamint a különböző pályázati lehetőségeknek köszönhetően több mint 30 millió forint értékben tudták a meglévő állományt gazdagítani, többek között új könyvekkel, folyóiratokkal, DVD lemezekkel, zenei CD lemezekkel, hangoskönyvekkel fejlesztve a közgyűjteményt. Ezzel párhuzamosan a selejtezés se maradhatott el.

– Közel 15 ezer dokumentumot töröltünk az állományunkból, de oly módon, hogy örömet szerezhessünk másoknak. A törölt könyveket rászoruló szervezeteknek, iskoláknak, egyesületeknek ajándékoztuk, illetve ingyen elvihették a hozzánk látogató olvasók. És ha már az ajándékozásnál tartunk, az idei évben is tervezünk néhány garázsvásárt, ahonnan jelképes összegért bárki elvihet az állományunkból kivont könyveket – zárta mondandóját a könyvtárigazgató.

KM


A fejlődés folytatódik

Természetesen az éves beszámolók és munkatervek készítésének időszakában sem állt meg a munka a könyvtárban.

Legutóbb például a magyar kultúra napja alkalmából hirdetett ingyenes beiratkozási lehetőséggel újabb 615 látogató élt a központi és fiókkönyvtárakban, ami az elmúlt évekhez képest is kimagasló. Ebben az évben is számos könyvtári rendezvényen vehetnek részt az érdeklődők, és új fejlesztésekre készülnek a központi épületben.

Létrehoznak új könyvtárakat is, mégpedig Nyíregyháza két területén, a bokortanyákon és Borbányán – tudtuk meg Tomasovszki Anitától.
hirdetés