Húsvét

2020.04.13. 15:30

Zárt kapus az ünnep, de a sárgatúró nem hiányozhat

Edzőket, sportolókat kérdeztünk arról, miként készülnek az ünnepre, mi kerül majd az asztalra.

Forrás: Shutterstock

– Sajnos most nem kerülnek elő a vizesvödrök és a szódás­üvegek, mert felénk itt a Beregben még divat a hagyományos locsolkodás is. Most nem erről fog szólni a húsvét, és nagyobb hangsúlyt fektetünk a szeretteink mellett azokra is, akik most húsvétkor is értünk dolgoznak. Akár az egészségügyben, akár közszolgáltatások terén állnak helyt azért, hogy nekünk minél hamarabb nyugodt időszakaink legyenek. Ezért köszönetet kell mondanunk azoknak, akik nap mint nap helytállnak.

– A húsvét most nálunk az ünnepi asztalban lesz igazi, a hagyományos ételek nálunk is készülnek, most éppen a mangalicasonkát főzöm. Ez nem hiányozhat, miként a sárgatúró és a többi hagyományos étel sem – tudtuk meg Baracsi Endrétől, a megyei közgyűlés alelnökétől, aki egyben a beregdaróci focicsapat edzője is.

– A kialakult helyzet miatt más lesz ez a húsvét, mint az eddigiek, azért megpróbáljuk tartani a hagyományokat. Mi szombaton jövünk össze a családdal, mert édesanyám az egészségügyben dolgozik, és vasárnap és hétfőn is a munkahelyén lesz. Megbeszéltük, hogy ki mit készít, aztán náluk terítjük meg az ünnepi asztalt. Anyukám készít franciasalátát, töltött dagadót, grillezett zöldséget és grillezett csirkemellet, én pedig hidegtállal, sajttekerccsel és rúdfasírttal járulok az ünnepi lakomához. Természetesen a desszert sem maradhat el, kozáksapka vagy más néven hólabda kerül az asztalra – mondta Vakarcs Krisztina, az NB II.-es Vitka SE kézilabdacsapatának trénere.

Szombathelyen marad

– Nem utaztam haza, Szombathelyen fogok húsvétolni – kezdte érdekelődésünkre Kerekes Dóra, a Nyíregyházi Sportcentrum diszkoszvetője továbbra is a Dobó SE versenyzőivel készül.

– Nálunk az volt a húsvéti program, hogy kimentünk Napkorra a nagyszüleimhez és a kereszt­anyámékhoz, ott jött össze a család, oda jöttek locsolkodni a rokonok, barátok. Ez most különleges húsvét lesz, az biztos, hogy sárgatúrót készítek, és minden bizonnyal a szintén szállodában lakó versenyzőtársammal fogom elfogyasztani.

Festik a tojásokat

– Sportnyelven szólva zárt kapus húsvétunk lesz. Az ilyenkor megszokott locsolkodáson kívül azonban minden szokáshoz igyekszünk ragaszkodni. Gréta és Míra reggel felfedezőtúrára indulnak a kertbe és megkeresik az ott eldugott különböző meglepetéseket, ajándékokat. Ezután következik a hagyományosan bőséges reggeli kaláccsal, sonkával. Lányaink a feleségemmel festettek tojást, azonban az idén én kapom meg mindet, mert csak én locsolom meg őket – fogalmazott Bakó Botond, a Kisvárda Master Good SE vezetőedzője.

A Fatum-Nyíregyháza röplabdacsapatának edzője, Németh Szabolcs két kisfiú és egy kislány édesapja, ezért a feleségével igyekeznek, hogy a gyerekeknek a rokonlátogatás nélkül is izgalmas legyen az ünnep.

– A gyerekek kicsik voltak eddig, hogy nagyon „szomszédoljunk”, persze a rokonokat rendszerint meglocsoltuk az előző években – mondta Szabolcs. – Ilyenkor szokott idő lenni arra, hogy utazzunk, meglátogassuk a nagyszülőket, de ez idén kimarad, csendesebben töltjük az ünnepet. A két hölgyet természetesen meglocsoljuk, illetve a gyerekeknek készülünk tojáskereséssel a kertben. A feleségem imád sütni-főzni, ilyenkor is kitesz magáért, épp mondta is, hogy ez az egyik kedvenc ünnepe. Csinált sárgatúrót, kaszinótojást, sonkatekercset, még oda is kellett figyelni, hogy csak annyi finomság készüljön, amit mi öten meg tudunk enni, mert látogató most nincsen.

Mandulás sütemény

A Hübner Nyíregyháza BS kosárlabdázója és utánpótlás­edzője, Brúgós Olivér családjában is van egy kisfiú.

– Vittem magammal, amikor még egészen pici volt, és tavaly is, hogy szokja, lássa, miről van szó, mit szoktunk ilyenkor csinálni – emlékezett vissza Olivér. – A közeli rokonokhoz mindig elvittem a fiút locsolkodni, illetve a páromhoz is szoktak jönni. A barátokkal úgy tartjuk a kapcsolatot, hogy havonta egyszer összejövünk, erre is jó alkalom lett volna a húsvét, de most sajnos ez is kimarad. ­Vendégek hiányában a menün sem kellett annyit gondolkodni, de az ilyenkor szokásos főtt sonka és tojás nálunk is ott lesz az ünnepi asztalon, ahogy a kedvenc mandulás süteményem is.

BB, MK, ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában