Nyíregyháza hírei

2014.07.17. 12:52

Halmi József: „Mondjon le az agrárgazdasági kamara megyei elnöke!”

Nyíregyháza - A meggyszezon végeztével sajtótájékoztatót tartott az MSZP megyei szervezete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei központjának irodája előtt Nyíregyházán.

Nyíregyháza - A meggyszezon végeztével sajtótájékoztatót tartott az MSZP megyei szervezete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei központjának irodája előtt Nyíregyházán.Halmi József szerint több ezer mázsa meggy maradt a fán. – Ennek két fő oka van: alacsony a felvásárlási ár és korlátozott a felvásárlási lehetőség. Már csak egy-két feldolgozó veszi át a gyümölcsöt, de szombaton gyakorlatilag véget ér a szezon – mondta a szocialisták megyei alelnöke, aki szerint a legnagyobb probléma mégis az, hogy az érdekvédelmi szervezetek semmit tesznek a gazdákért.

– Gondolok itt például a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökére, aki történetesen éppen Fidesz-tag. Rácz Imre ezért sem mer szembemenni a kormány gazdaságpolitikájával, ezért nem tesz semmit a gazdák érdekében, csak kiszolgálja a Fidesz-rezsimet. Az MSZP megyei szervezete felszólítja őt arra, mondjon le a tisztségéről – így Halmi József, aki hozzátette: a kezdődő gabonaszezon felvásárlási árai is alacsonyak, a gazdák ez esetben is a igényelnék a kamara segítségét.


Reagált a megyei elnök

– Több intézkedést is tettünk a helyzet megoldása érdekében – kezdte a reagálást Rácz Imre. A megyei agrárgazdasági kamara elnöke szerint ilyen volt például az, amikor felvették a kapcsolatot Magyarország romániai nagykövetségének kereskedelmi szakreferensével, aki egy huszonegy romániai partnert tartalmazó listát bocsátott rendelkezésünkre.

– Több próbálkozás ellenére, az év elejei aszály miatt kialakult minőségi problémákra hivatkozva ők sem tudták átvenni az idei termést. Ettől függetlenül is úgy látom, csak az a termés maradt a fákon, ami nem éri el a feldolgozáshoz szükséges méretet és minőséget.

Halmi József felvetésére elmondta: valóban tagja a Fidesznek 14 éve, a lemondását pedig nem tervezi.

– Már eddig is több javaslatunkat beépítette a kormány a jogszabályokba, úgy mint útdíj-könnyítés, a kertészeti géptámogatás feltételrendszerének pontosítása, valamint napirenden van a teljes megyét lefedő jégvédelmi rendszer kiépítése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!