Korán érkezett hősök

Dankóné Brezniczki Tímea és kisfia, Domán is a Csodavárban játszottak csütörtökön
Dankóné Brezniczki Tímea és kisfia, Domán is a Csodavárban játszottak csütörtökön - © Fotó: a szerző
Nyíregyháza – Minden elveszített héttel öt százalékkal nő az esélye annak, hogy speciális nevelésre lesz szükségük.

– Koraszülött az a gyermek, amelyik a 37. terhességi hét előtt jön a világra, illetve a súlya nem éri el a 2500 grammot, akkor is, ha időre születik. A világon tíz gyermekből egy koraszülött, és ez az újszülött-halálozások vezető oka – mondta el elöljáróban Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke, aki csütörtökön a Csodavár Nyíregyháza Inkluzív Fejlesztő Központban tartott sajtótájékoztatót. Az esemény apropója a közelgő koraszülöttek világnapja.

Csak pozitívan

– A gyermek állapota függ attól, hogy mennyire korán érkezett a világra. A Csodavár szakemberei hét éve foglalkoznak koraszülött gyermekekkel, és támogatják, megfelelő információkkal segítik az érintett szülőket. Igyekszünk hozzátenni ezeknek a családoknak a mindennapjaihoz: olyan környezetet tudunk nyújtani, ami képes megnyugtatni a babákat és az anyukákat, apukákat egyaránt. Szeretnénk, ha nálunk csak a pozitívumokra, a fejlődésre koncentrálnának – ismertette Kisari Károly.

Hozzáfűzte: a koraszülöttekből nagy valószínűséggel egészséges felnőttek lesznek, azonban rendkívül fontos a korai fejlesztés ahhoz, hogy felzárkózzanak a 40. hét körül született társaikhoz. A szakemberek szerint ugyanis a terhesség alatt minden elveszített héttel körülbelül öt százalékkal nő az esélye annak, hogy iskolás korban speciális nevelésre lesz szükségük ezeknek a gyermekeknek.

Fontos a mentorálás

Dr. Horváth Csaba neonatológus az idő előtt született babákat nevelő családok lehetőségeiről szólva kifejtette:

– A koraszülöttek élete a kórház intenzív osztályán kezdődik. Nagyon fontos, hogy már ott a családok rendelkezésére álljanak a megfelelő szakemberek, ahogy az is, hogy megjelenjenek segítőként a sorstársak. Jó lenne, ha mindenhol, ahol koraszülött osztály működik, anyacsoport jönne létre, illetve pszichológusok és hasonló terheket cipelő szülők egyéni mentorálást is vállalnának.

A Lógjunk anyuval csoport vezetője, Hockné Dobos Adrienn végezetül elmondta: szombaton 10 órától a Korzó Bevásárlóközpontban igyekeznek felhívni a figyelmet a túl korán érkezett hősökre.

– Számos szervezettel összefogva jótékonysági akcióval egybekötött családi napot rendezünk előadásokkal, fotókiállítással, tanácsadással és gyermekprogramokkal.

CsA
hirdetés