Korántsem csodabogár a látássérült

Az alkalmi színészek is kitettek magukért
Az alkalmi színészek is kitettek magukért - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Az országos szövetség elnökének kedvezőek a nyíregyházi tapasztalatai.

Színes programot állított össze a Nyírségi Látássérültek Egyesülete a Fehér Bot napja alkalmából – a tagok és a patronálók örömére. A vendégszeretetéről is ismert Nyíri Fészek adott otthont a nemzetközi kulturális seregszemlének, melyet Kassáról, Szatmárnémetiből és Szabadkáról érkezett sorstársak tiszteltek meg részvételükkel.

– Ilyen rendezvényt még nem szerveztünk, ezért is vártuk izgatottan ezt a napot. Nagy dolog ez a mi életünkben. Most mindazoknak kedveskedünk, akik egész évben támogatják a nem látványos, de célratörő munkánkat – jegyezte meg Markóczi Mária egyesületi elnök. A vendégek között üdvözölhették Rákóczi Ildikó önkormányzati képviselőt és dr. Nagy Sándort, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnökét is. Az MVGYOSZ vezetője személyes tapasztalatát osztotta meg a jelenlévőkkel.

– Vonattal érkeztem Nyíregyházára. Jó érzés azzal szembesülni, hogy az állomáson a vakok és gyengénlátók is megfelelőképpen tájékozódhatnak, a lámpák hangjelzéssel működnek, emellett pedig emberbaráti hozzáállással találkoztam. Semmi sem pótolja az emberi szeretetet, a humánumot. Az egyesület seregszemléje jó alkalom arra, hogy ne csak önmagunknak bizonyítsunk. Egyébként is arra kell törekednünk, hogy a társadalom ugyanolyan tagjai legyünk, mint mások, nem vagyunk mi csodabogarak. Az országos szövetségünk küldetése kettős: szolgáltatást nyújt (hangos könyvtár, segédeszközbolt, Braille-könyvtár) és érdekvédelmi feladatot lát el. A nyíregyháziakkal ideális a kapcsolatunk – nyugtázta dr. Nagy Sándor.

A határon túlról érkezett vendégek éppúgy határtalan lelkesedéssel léptek fel, mint a helyiek vagy éppen a tiszaberceli óvodások és idősek. Feltöltődve, az együttléttől összekovácsoltan léptek ki a Nyíri Fészek ajtaján – madarat lehetett volna fogatni velük a számukra oly emlékezetes napon.

KM–LTL








hirdetés