Nyíregyháza hírei

2014.11.05. 10:17

Ütős kis buli lesz!

Budapest - Méltó módon, igazán ütős programmal, a Művészetek Palotájában ünnepli 15. születésnapját a Talamba ütőegyüttes, amelynek két tagja – Zombor Levente és Szitha Miklós – is nyíregyházi.

Budapest - Méltó módon, igazán ütős programmal, a Művészetek Palotájában ünnepli 15. születésnapját a Talamba ütőegyüttes, amelynek két tagja – Zombor Levente és Szitha Miklós – is nyíregyházi. A muzsikusok eddigi tizenegy albumukról válogatják ki a darabokat, de saját szerzeményekkel is készülnek a november 22-ei alkalomra. Mindenki megtalálhatja azt a zenei nyelvet, amelyet legszívesebben hallgat: magyar és balkáni népdalokat, afrikai ritmusokat, komolyzenét – mindez talambásan, humorosan, hirdetve Grünvald László, Szitha Miklós, V. Nagy Tamás és Zombor Levente ars poetikáját: a műfajok békés egymás mellett élését.

– Tizenöt évvel ezelőtt eszünkbe sem jutott, hogy ebből ez lesz! – mesélte lapunknak Zombor Levente. – Főiskolásként jó ötletnek tűnt: volt néhány kukánk és seprűnk, jó bulinak tartottuk, de nem többnek. Amikor viszont szervezni kezdtük az első koncertünket, kiderült, hogy ez nem is ilyen egyszerű. Közönséget kellett szervezni, plakátot csináltatni, szerződést írni, számlát adni. A saját bőrünkön tapasztaltuk meg, mit jelent együttest működtetni, fenntartani, ismertté tenni. Nem mondom, hogy könnyű volt, de annak örülök, hogy mindig a saját utunkat jártuk és annak is, hogy nem túl nagy léptekkel haladtunk előre. Ez biztosan furcsán hangzik, de így van: minden egyes lépcsőfokon álltunk, ami ahhoz kellett, hogy a 15 éves jubileumi koncertünket a Művészetek Palotájában tarthatjuk, olyan vendégekkel, mint amilyen Horgas Eszter, Varnus Xaver, Falusi Mariann vagy a Cimbaliband.

Akik hátul csörömpölnek ...

– Az építkezés időszaka volt az elmúlt másfél évtized. Ahhoz képest, hogy kezdetben semmink sem volt, ma már az ország legkomolyabb hangszerparkjával rendelkezünk, mögöttünk vannak lemezek, koncertek, lett egy stúdiónk. Amikor elkezdtünk együtt zenélni, az ütőhangszereket a legtöbben betették egy rossz fiókba: akik hátul csörömpölnek, na, ők az ütősök. Talán szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy nekünk is van szerepünk abban, hogy ez a felfogás azóta sokat változott. Az elmúlt 15 év bebizonyította, hogy ezek a hangszerek tökéletes harmóniát alkotnak a fuvolával, az orgonával és a népi motívumokkal ugyanúgy, mint a cigányzenével. Újabb és újabb ötleteket próbálunk ki, folyamatosan azon gondolkodunk, hogy lehetne eddig nem ismert területeket „talambásítani”. Mi írjuk Csukás István legújabb gyerekdarabjának zenéjét, a világháború eseményeire emlékező Orient expressz című előadás pedig hamarosan 20 állomásból álló útra indul. Ez a másfél évtized az alap, amire a következő tizenöt évet építjük, és ha ugyanezeket az eredményeket hozza, mint a mögöttünk lévő, nagyon elégedettek leszünk.

Részletek a Kelet-Magyarország szerdai számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!