Korlátozzák a ki- és beszállítást is

A fertőzött területen kötelező a nyilvántartásba vétel
A fertőzött területen kötelező a nyilvántartásba vétel
Tiszakerecseny – Kültéri állattartás esetében kettős kerítéssel kell körülvenni a házi sertéseket.


Ahogy arról már beszámoltunk: a Tiszakerecseny határában elhullottan talált vaddisznóból az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos minden szükséges intézkedést elrendelt.

Nehogy érintkezzenek!

– Ilyen esetben valamennyi, a fertőzött területhez tartozó gazdaságban kötelező a házi sertések korcsoportok szerinti nyilvántartásba vétele, a ki- és beszállítások korlátozása. A kültéri sertéstartás esetében kettős kerítéssel kell körülvenni a házi sertéseket, nehogy érintkezzenek a vadállománnyal – tájékoztatta lapunkat dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, majd hozzátette: ilyenkor kötelező a társasvadászatok ideiglenes felfüggesztése a fertőzött területen, valamint az ott elhullva talált valamennyi vaddisznó laborvizsgálata. – Ugyancsak kötelező az elhullott vaddisznók ártalmatlanítása. A vaddisznótestek mintavételt követő elásásáért 23.250 forint állami kártalanítás jár – fogalmazott Bognár Lajos.

TG


Budapest, 2018. május 17. Vaddisznóból vett mintákat készít elő virológiai vizsgálatra egy laboráns a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal Állat-Egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságán 2018. május 17-én. A kép az ASP-vel (afrikai sertéspestissel) kapcsolatban készített illusztráció.
Tiszakerecseny- Elhullottan talált vaddisznóból mutatta ki szerdán az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát az ukrán határhoz közeli, Szatmár-Bereg megyei Tiszakerecseny község határában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az állategészségügyi szakemberek az országos főállatorvos utasí...
hirdetés