Kormányzati lépések az időskori biztonságért

Kormányzati lépések az időskori biztonságért
© Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Generációk életvezetése címmel rendezett konferenciát kedden a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara, a szakmai fórumon olyan témákat jártak körül az előadók, mint a demens betegek gondozásával kapcsolatos kihívások, valamint az alapszolgáltatás új útjai.

Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár az időskori biztonság megteremtéséhez kapcsolódó szakmapolitikai kérdéseket válaszolta meg.

– Az idősek biztonságát sok oldalról lehet és kell óvni, erősíteni. Az anyagi biztonságot egy stabil, kiszámítható nyugdíjrendszerrel tudjuk garantálni, de a rezsicsökkentési program, a nulla közeli infláció, a gyógyszertámogatási és a gondozói rendszer átalakítása, valamint a Nők 40 nyugdíjprogram is a javukat szolgálja.

– A házi segítségnyújtás területén megnégyszereződött a kapacitás, a szociális étkeztetésben megduplázódott. Sokan hálásak a biztonságot adó jelzőrendszeres gondozásért is, hiszen baj esetén azonnal riaszthatók a segítők. A nappali ellátás mellett egyre nagyobb az igény a tartós bentlakásos, illetve a demens ellátásra, a fenntartói szerepkör pedig egyre inkább az egyházak kezébe kerül. Bár adósok vagyunk még az egységes demens-stratégiával, a kormány mintegy 9 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, férőhelybővítésekre, korszerűsítésekre, megújult a szakmai párbeszéd az idősügyi ágazatban. 2013 óta 60 százalékos bérfejlesztés történt, jövő évtől pedig – függetlenül attól, hogy állami vagy egyházi fenntartású intézményekről van-e szó –, az egészségügyi munkakörben dolgozó 3300 munkavállaló az egészségügyi bértábla szerinti fizetést vihet majd haza – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

KM
hirdetés