Kormányzati negyed: tolonganak az érdeklődők

Budapest – Érdekes elképzelések is akadnak a majdani kormányzati negyed felépítésére. Van olyan cég, amelyik például Csepelre építené meg az irodakomplexumot és vízi úton szállítaná a politikusokat a Parlamenthez – tudta meg a Független Hírügynökség.

Hivatalos pályázat még nincs, péntekig csak a kormányzati negyednek helyet adó területre tehettek ajánlatot a jelentkezők a Kincstári Vagyoni Igazgatóságon. Úgy tudjuk, hogy a KVI felhívására a főváros 21 helyén ajánlanak területet a jelentkezők. Péntekig 27 ajánlat érkezett a szervezethez a több tízmilliárd forint értékű óriásberuházás helyszínének kiválasztására szolgáló felhívásra.

Tíz-tíz önkormányzat és beruházó, valamint hét építésziroda nyújtott be ajánlatot a KVI felhívására, amelyben a majdani kormányzati negyednek helyet adó területet kínálják fel a beruházásra – mondta el Görözdy György, a KVI tanácsadója, a beruházás projektvezetője. A KVI azt kérte a jelentkezőktől, hogy támasszák alá, a felkínált terület alkalmas a hatalmas épületkomplexum elhelyezésére, a terület presztízse megfelel egy ilyen negyeddel szemben támasztott követelménynek, megoldott feléje a tömegközlekedés, könnyen elérhető a Parlament, a közművek kiépítettsége megfelelő, és a tulajdonviszonyok egyszerűek.

A kormány 2008 végén költözne ki a minisztériumok által most használt 321 ezer 850 négyzetméter hasznos alapterületű, összesen 34 darab irodaépületből. A követelmény 140-180 ezer négyzetméter iroda és parkolók megépítése, de a kormány várakozása szerint az igazi verseny a kiszolgáló és kiegészítő épületekre (konferencia, vendéglátó, szálloda, üzletek, lakások céljára szolgáló épületegyüttesre) teendő ajánlatokban lesz – mondta Görözdy György. Összesen több százezer négyzetméternyi kisvárosnyi negyed fog megépülni, amelynek körülbelül hatezer alkalmazott elhelyezésére kell alkalmasnak lennie. A kormány bérelni fogja az irodákat és a kiszolgáló épületek számára szükséges területeit és szolgáltatásait.

A bíráló bizottság szerint három-négy alkalmas területből a kormány fogja kiválasztani a nyertes helyszínt, amelyre közbeszerzési tendert írnak ki. Fontos szempont azonban, hogy a területnek előbb állami tulajdonba kell kerülnie, akár ajándékozással, akár területcserével, netán csekély összegű vásárlással – hangsúlyozta a KVI szakembere. Az erre való hajlandóság és készség esetleg egymagában megrostálhatja a területüket felajánló érdeklődőket.

Egyelőre nem árulják el, kik jelentkeztek a felhívásra, de több nagy ingatlanbefektetőről beszélnek a szakmában. Jelentkezett a felhívásra és indulni akar a kormányzati negyed tenderén a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó TriGránit – erősítette meg Kibédi Varga Sándor ügyvezető igazgató. Ők a West End City Center mögötti egykori MÁV-területet és a IX. kerületi Millenniumi Városközpontot ajánlják fel. Minden megoldásra nyitottak, minden árfüggő – mondta az igazgató.

Új szereplő lenne a magyar piacon a spanyol Sedesa óriáscég, amely a csepeli önkormányzattal együttműködve Észak-Csepelen képzeli el a kormánynegyedet – mondta Szabó Flóra, a Sedesa Hungária cégvezetője. A cél érdekében vállalnák összekötő híd építését Csepel, Buda és Pest között. A belváros és Észak-Csepel között a meglévő felszíni közlekedést vízi úton egészítenék ki: kikötőt építenének a kormányzati negyednél és a Parlamentnél, és hajókkal szállítanák a hivatalnokokat és politikusokat a két hely között.

A területről a szakmai ajánlást a kormány számára november 8-án tervezi megtenni a bíráló bizottság.
hirdetés