Környezetvédelem skandináv módra Nyírbátorban

Ergonomikus munkahelyek
Ergonomikus munkahelyek
Nyírbátor – Már a nyírbátori gyár tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak a környezetvédelmi szempontokra.

Egy kis darab Dánia költözött Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe a Coloplast-gyárral. A cég innovatív gyógyászati segédeszközeiről ismert, mint például az okostapasz, amely elnyeli és magában tartja a sebváladékot anélkül, hogy kiszárítaná a sebet, ugyanakkor könnyedén leválik róla.

Az előremutató megoldások azonban nem csak a termékpalettán jelennek meg: a Skandináviára emlékeztető környezet teljesen füstmentes, már a bejárat előtt sem találkozhatunk csikkekkel, hamuzókkal.

Emellett már a tervezési fázisban kiemelt figyelmet fordítottak az egészségvédelmi, munkabiztonsági és környezetvédelmi szempontokra. Az említett területeket többek között az EHS-specialista felügyeli, akinek a titulusa az angol szavak rövidítéséből áll össze. Lapunk olvasóinak Bodnár Balázs mutatta be a megoldásokat, amelyekkel a dán cég a munkavállalóit és a magyar környezetet védi.

Ezer fokon

A Coloplastnál a legtöbb termék úgynevezett tiszta térben készül, vagyis pormentes a levegő, valamint állandó a hőmérséklet és páratartalom. A zsilipeken megközelíthető tiszta terek fenntartása költséges dolog, azonban egy levegő-visszaforgató berendezés üzembe helyezésével a fűtési költség oly mértékben csökkent, hogy a beruházás mindössze tizenegy hónap alatt megtérült, a környezetbe pedig évente 325 tonnával kevesebb szén-dioxid jut – tudtuk meg a gyárlátogatás alkalmával. A beruházással évi 20 millió forintot is megtakarít a kft. az alacsonyabb gáz- és villamosenergia-felhasználással.
Környezetvédelmi szempontból a nyírbátori gyár büszkesége, egyben legdrágább beruházása a termikus oxidáló és koncentrátor. A több száz milliós szerkezetek arra szolgálnak, hogy a merítő- és ragasztógépek belsejéből elszívott illékony szerves anyagokkal, oldószerekkel szennyezett, óránként mintegy 70 000 m3 mennyiségű levegőt megtisztítsák: a szennyeződés több mint 1000 Celsius-fokos hőmérsékleten szén-dioxidra és vízgőzre bomlik. A mérési eredmények alapján a berendezés hatásfoka 99 százalék feletti, vagyis lényegében nem juthat szerves oldószer a légkörbe.

A bátori „ezüstbánya”

A szelektív hulladékgyűjtés ma már a mindennapok részét képezi a legtöbb háztartásban, ipari méretekben ugyanakkor további lehetőségek kínálkoznak, a Coloplast-gyár pedig nem rest kihasználni ezeket.

– Az üzemünkből kikerülő szélhulladékok, selejt termékek 30 százalékát anyagában újrahasznosítják, emellett 50 százalékát energetikai felhasználásra egy hőerőműbe szállítják, végül mindössze 20 százalék végzi a lerakóban – érzékeltette számadatokkal Bodnár Balázs a hulla­dékhasznosítás hatékonyságát.

– A nem veszélyes anyagok tömörítőkonténerekbe kerülnek, a kisebb térfogat pedig alacsonyabb szállítási költséget eredményez. A tavalyi évben a fentieken túl több mint 1850 tonna hulladékot adtunk át másodnyersanyagnak, ezt ugyancsak anyagában újrahasznosították.

– Ezüsttartalmú hulladék is keletkezik a szagmegkötő-fertőtlenítő hatású sebtapaszok gyártásakor, ezt külön gyűjtjük, hogy egy partnercégünk visszanyerhesse belőle a nemesfémet.

– A veszélyes hulladékot – ártalmatlanítás előtt – olyan helyen tároljuk, ahol semmilyen környezeti elemmel nem érintkezhet – sorolta fel a legfontosabbakat a környezetkímélő technológiák közül a szakember.

Névjegy

Bodnár Balázs 1981-ben született Nyíregyházán. Első diplomáit a Debreceni Egyetemen szerezte: előbb mint okleveles geográfus, azután mint okleveles környezetvédelmi és fejlesztési szakértő végzett. Jelenleg a Nyíregyházi Egyetemen bővíti ismereteit a munkavédelem terén. A környezetvédelmi felügyelőség kötelékéből érkezett a Coloplasthoz, ahol másfél éve dolgozik. Nős, egy kislány édesapja. Szabadidejét lehetőleg a természetben tölti túrázással, síeléssel vagy raftinggal.

A legfontosabb: a dolgozók egészsége

– Folyamatosan monitorozzuk a gyártósorok légterét, mérjük például az illékony szerves vegyületek és az ózon koncentrációját, hogy – az egészségkárosodás lehetőségét kizárva – azonnal közbeléphessünk.

– Legalább ilyen fontos az ergonómia: dolgozóink folyamatosan váltják egymást az olyan munkaállomásokon, ahol kényszertesthelyzetben kell dolgozniuk – említett néhányat az egészségvédelmi intézkedések közül a specialista, és hozzátette azt is: a munkások egészségét szűrővizsgálatokkal ellenőrzik, ha pedig mégis megtörténne a baj, a gyárban ötven elsősegélynyújtó és harminc elsősegélynyújtó pont, valamint három defibrillátor áll rendelkezésre. Egy ötletprogram keretében folyamatosan érkeznek a dolgozók elképzelései a munkabiztonság növelésére, a megelőzést segíti a majdnem bekövetkezett balesetek bejelentése is.

– A tervezéskor igyekeztek eleve kizárni a kockázatokat, például a veszélyes anyagokat nem kell mozgatni: csővezetéken jutnak el a gépekhez a robbanásbiztos raktárból, amelynek a levegőjét a nap 24 órájában szintén ellenőrzik.

KM-HP
hirdetés