Kóros elmeállapota miatt nem büntethető a tornyospálcai férfi, aki végzett barátnőjével majd évekkel később apjával is

Akt.:
Januárban előzetesbe került a tornyospálcai emberölés gyanúsítottja
Januárban előzetesbe került a tornyospálcai emberölés gyanúsítottja - © MTI Fotó: Balázs Attila
Nyíregyháza, Tornyospálca – Emberölés bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azt a tornyospálcai férfit, aki idén januárban több késszúrással megölte az édesapját, azonban kóros elmeállapota miatt nem büntethető.

A vádirat szerint a 30-as éveiben járó férfi kényszergyógykezelését már 2004-ben elrendelte a bíróság, amikor is a barátnőjét ölte meg különös kegyetlenséggel. A kényszergyógykezelést egy zárt intézetben hajtották végre a fővárosban. Ez 2008 májusáig tartott, ekkor a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette azt, és a férfit az otthonába bocsátották.

Ezt követően a vádlott az édesapjával és az édesanyjával élt közös háztartásban a tornyospálcai házukban, és a családi gazdaságban dolgozott. Elmebetegsége már 2002. óta fennállt, rendszeresen gyógyszereket kellett szednie emiatt. A vádlott azonban 2018 januárjában önkényesen csökkentette, majd abbahagyta a gyógyszerek beszedését, amitől a mentális állapota leromlott.

2018. január 20. napján reggel a vádlott munkásokat szállított a család gyümölcsösébe, majd hazaérve azt látta, hogy az édesapja – mivel nem érezte jól magát – a hálószobában az ágyon fekszik. A vádlott magához vett egy 19 cm pengehosszúságú kést, majd mindenféle előzetes vita nélkül az ágyon fekvő édesapjára támadt. Az idős férfi testén összesen 33 sérülést okozott a késsel, amitől a sértett a helyszínen elhalálozott. A sértett sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az életét a szakszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg.

A vádlott ezt követően az udvaron tartózkodó édesanyjának elmondta, hogy mit tett, majd megvárta a rendőröket.

A vádlott jelenleg is elmebetegségben szenved, ezért képtelen volt arra, hogy felismerje cselekményének a következményeit, vagy a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson. Tartani lehet attól, hogy megfelelő gyógykezelés hiányában hasonló bűncselekményt követne el újra.

Az ügyészség emberölés bűntettével vádolja a férfit, de mivel kóros elmeállapota miatt nem büntethető, az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság mentse fel a vádlottat, és egyidejűleg rendelje el a kényszergyógykezelését.

A vádlott jelenleg nincs szabadlábon, hanem előzetes kényszergyógykezelés alatt áll.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség –


Fotók: Balázs Attila (MTI) / Pusztai Sándor
Nyíregyháza, Tornyospálca - Szakembereket arról kérdeztünk, mikor rendelhető el a kényszergyógykezelés, ki kérheti annak megszüntetését. Emberölés bűntette miatt indult eljárásban a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája hétfőn elrendelte ifj. T. B. előzetes letartóztatását. A végzés nem joger...

Fotó: Pusztai Sándor
Tornyospálca - Családon belüli tragédia történt szombat reggel Tornyospálcán. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást T. Béla 36 éves tornyospálcai lakos ellen. Az elsődleges adatok szerint a férfi 2018. január 20...

Forrás: tenyek.hu
Tornyospálca - Másodszor is bestiálisan gyilkolt egy 36 éves férfi Tornyospálcán. Minden ok nélkül halálra szurkálta az apját, miután munkásokat vitt a család gyümölcsösébe. Annyira sokszor megszúrta, hogy az apának esélye sem volt. Évekkel korábban pedig a barátnőjét ölte meg kivételesen kegyetl...

Fotók: KM
Kisvárda, Tornyospálca - Értelmetlenül és pokoli kínok közepette halt meg Beatrix. A 13 éve történt gyilkosság máig beszédtéma a faluban, főként, amióta az immár 35 esztendős elkövető szabadlábon van. - Hogyan képes ilyen nyugodtan élni a közösségünkben a „falu szégyene”, miközben a lelkén kegyetlen...
hirdetés