Köszönet a művekért, az élményekért

A szombati koncerten az első sorban ült Kocsár Miklós és felesége, Ildikó asszony
A szombati koncerten az első sorban ült Kocsár Miklós és felesége, Ildikó asszony - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A decemberben 85 esztendős Kocsár Miklós zeneszerzőt köszöntötte szombaton a Cantemus kórusintézmény.

Több mint százötven ajakról szállt fel a Jubilate Deo kórusmű a szerzője tiszteletére szombat este Nyíregyházán, a Kodály Zoltán Általános Iskolában. A Cantemus kórusintézmény ugyanis Kocsár Miklós zeneszerzőt köszöntötte a 85. születésnapja alkalmából, így természetesen a koncerten a Kossuth-díjas és kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző művei csendültek fel. Az összkari mű eléneklése előtt az érdeklődők hallhattak gyermekkari, leánykari és vegyeskari műveket is.

Barátság a közös munkából

Ünnepi beszédet mondott dr. Ordasi Péter Liszt-díjas karnagy, egyetemi tanár.

– Nagy öröm és megtiszteltetés a számunkra, hogy Kocsár Miklós itt van közöttünk feleségével, Ildikó asszonnyal együtt. Munkásságának meghatározó részét jelentik a kórusművek, amelyek ma már nemzetközi versenyek kötelező darabjai, de a szabadon választott művek között is rendszeresen felcsendülnek – mondta többek között dr. Ordasi Péter. – Kocsár Miklós művei olyan sikeresek és népszerűek, hogy a pályatárs, Szokolay Sándor azt mondta róla az 1990-es években, hogy „a jelenleg élő legnagyobb, legsikeresebb és legkedveltebb” magyar kórusszerző.

Az ünnepi szónok kitért arra is, hogy több évtizedes kapcsolat köti össze a Cantemust és Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagyot Kocsár Miklóssal, kölcsönösen inspirálták egymást.

– A Cantemus számára sok művet írt Kocsár Miklós, s a közös munka révén az évtizedek során bensőségessé vált ez a viszony, barátság lett belőle. A Cantemus hitelesen és magas színvonalon szólaltatta meg a Kocsár-műveket – folytatta dr. Ordasi Péter. – Nemcsak a Cantemus köszönhet sokat a zeneszerzőnek, de a Nemzet Művésze is sokat köszönhet a Cantemusnak. A kórus gyönyörű hangzása kihívást jelentett a zeneszerzőnek. A kórustagok amatőr lelkesedése és professzionális előadásmódja nagy népszerűséget hozott a művésznek, aki továbbra is arra törekedett, hogy jól énekelhető művek szülessenek irodalmi igényű szövegekre. Kocsár Miklós a versesköteteket böngészve talált rá a magyar irodalom szép verseire, amelyeket aztán megzenésített. Annyira magának érezte a megzenésítendő verset, hogy egyszer úgy fogalmazott: „Úgy érzem, a költemény az enyém.” S a készülő kórusművet folyamatosan csiszolja, formálja a jobb kifejezés érdekében. Kocsár Miklós életművéről elmondhatjuk, hogy befogadható, korszerű műveket írt, amit a szakma és a közönség is elismert, s mindezt bizonyítják a díjak, a kitüntetések is. A zeneszerző a magyar művelődéstörténet aranykönyvébe beírta nevét, s ráadásul már nemcsak hazánkban, hanem Japánban is közkedvelt. A Nyírség fogadott fia Kocsár Miklós. Azé a Nyírségé, ahol megvalósult Kodály Zoltán nagy álma, a mindennapos éneklés. S ennek a csodának van folytatása, hiszen Szabó Soma Liszt-díjas karnagy méltó örököse Szabó Dénesnek, apa és fia immár együtt viszik szét az országban és a nagyvilágban az éneklés csodáját és varázsát.

Szombaton a 6. órában

A születésnapi koncerten felidézett néhány emléket Szabó Dénes karnagy is. Visszaemlékezett azokra a több mint 40 évvel ezelőtti időkre, amikor még a szombati napokon is volt tanítás, a 6. órában pedig kóruspróbát tartott az akkori 4. sz. Általános Iskolában.

Az édeni hangok varázsa

– Véletlenül kezembe került két Kocsár-kotta, a Tavasz-ébresztő és a Naphívogató, megtanultuk ezeket. Kocsár Miklós szerzői estjére készültünk 1981-ben, s megkerestem a szerzőt, mi lenne, ha írna nekünk egy művet. Elutasító volt a válasz, azt mondta, megrendelésre nem tud dolgozni, hiszen vagy van ihlet, vagy nincs – mesélte a közönségnek Szabó Dénes. – Eltelt jó sok év, egyszer csak megkeresett Kocsár Miklós, hogy írt nekünk egy művet. Ez volt az aztán oly népszerűvé vált Missa in A. Még hozzátette: „Az édeni hangotokat hallottam, amíg írtam.” Köszönjük Kocsár Miklósnak a sok szép kórusművet, s azt a megannyi élményt, amiket ezektől a művektől kaptunk.

MML
hirdetés