Köszönet a rend védelmezőinek

Akt.:
A megyei közgyűlés minden frakciója köszönetet mondott a katasztrófavédelem és a rendőrség elmúlt évi munkájáért is
A megyei közgyűlés minden frakciója köszönetet mondott a katasztrófavédelem és a rendőrség elmúlt évi munkájáért is
Nyíregyháza – Egyperces csenddel az 1948-as pócspetri per áldozataira emlékeztek a képviselők.

Élesben is kipróbálhatták az új szavazógépet a megyei közgyűlés tagjai a csütörtöki ülésen, melyen 16 napirendi pontot tárgyaltak. Zárt ajtók mögött döntöttek arról, az idén kik kapják a megyei kitüntető díjakat. A napirend előtti felszólalások után több mint két órán át a rendőrség és a katasztrófavédelem elmúlt évi tevékenységének értékeléséről, a közrend és -biztonság helyzetéről hallgattak meg beszámolót a képviselők.

Megvédik a határokat

Farkas József megyei rendőrfőkapitány akárcsak egy évvel ezelőtt, most is a születésnapján szólhatott az eredményekről és a célokról. A bűncselekmények és balesetek csökkenő száma mellett a kiemelkedő nyomozási eredményesség (átlagosan 70 százalék feletti, rablások esetében 100 százalékos) nemcsak a közgyűlés frakcióinak elismerését érdemelte ki, hanem az ülésen jelen lévő Takács Tibor, az országos rendőrfőkapitány helyettese is úgy fogalmazott: a megyei rendőr-főkapitányság munkája országosan is példaértékű.

Az idei év kiemelt feladatának nevezte a főkapitány a 24 órás rendőri jelenlét fenntartásával a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítását, a bűn- és baleset-megelőzés hatékonyságának növelését, az illegális migrációs nyomás miatt kialakult helyzet eredményes kezelését, az ország keleti határának és a megye belső rendjének fokozott védelmét. – Tudjuk garantálni a határbiztonságot – hangsúlyozta Farkas József.

Lipők Sándor, Kemecse polgármestere a közgyűlésen nyújtotta át azt a dokumentumot a főkapitánynak, melynek értelmében a rendőrség szívességi használatba megkapja a város régi polgármesteri hivatalának épületét.

Lesz eszközfejlesztés

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság elmúlt évi munkájáról szóló beszámolót kiegészítve Varga Béla ezredes, megyei igazgató kiemelte: a tavalyi csendes, nyugodt év volt, kiemelkedő káresemények nem voltak megyénkben, így nagyobb hangsúlyt fordított az igazgatóság a megelőző munkára, valamint erősítette kapcsolatát az önkéntesekkel. Kiemelt feladat volt a települési mentőcsoportok megalakítása, rendszerbeállítása és minősítése – tette hozzá az ezredes. Összesen, 55 településen alakult meg önkéntes mentőszervezet, így a járási és a megyei mentőcsoportokkal kiegészülve 1008-an szereztek alapvető vízkár-elhárítási tevékenység szakterületi minősítést.

Dr. Tóth Ferenc dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi főfelügyelője pedig a felmerülő kérdésekre válaszolva elmondta: uniós forrás felhasználásával mind az eszközállomány, mind az önkéntes munka folytatódik, így két új magasból mentővel és két gépjárműfecskendővel gazdagodik az idén a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

KM

Díjak, díjazottak

„Pro Comitatu”-díj: Erdős Jenő nyugdíjas pedagógus

„Kozma Pál”-díj: Gyöngyösi Ivett zongoraművész

„Gaál Lajos”-díj: Volodymyr Chubirko, a VIZA Alapítvány és a Tiszai Európai Területi Társulás Felügyelő Bizottsága elnöke

„Lónyay Menyhért”-díj: Krivács András, a Fenyves Szálloda és Konferencia Központ igazgatója

„Westsik Vilmos”-díj: Torma Ákos családi gazdálkodó, a Torma Almáskert tulajdonos-cégvezetője

„Kiss Áron”-díj: dr. Szabó Antal főiskolai tanár

„Kölcsey Ferenc”-díj: Szabó László nyugdíjas pedagógus-népművelő

„Kállay András”-díj: dr. Rezsőfi István, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője

„Korányi Frigyes”-díj: dr. Dicső Ferenc, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztálya osztályvezető főorvosa

„Újlaky István”-díj: Baráthné Simon Valéria nyugdíjas védőnő

„Kovács József”-díj: Veres Amarilla kerekesszékes vívó

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 29-i számában és a kelet.hu-n.
hirdetés