Köszönet illeti az iskola vezetőit

Köszönet illeti az iskola vezetőit
A napokban Hejcére látogatott dr. Géczi István, a budapesti Ifjúsági és Sport Központ igazgatója, hogy személyesen is köszönetet mondjon a hejcei repülőszerencsétlenség után elsőként segíteni igyekvő helyi lakosoknak.

– A sportközpont üzemelteti a hejcei erdei iskolát, ezért éreztem úgy, hogy a központ vezetőjeként köszönetet mondjak az iskola vezetőnek, hogy a tragédia bekövetkezte után rögtön segítő kezet nyújtottak – mondta dr. Géczi István. – Sajnálatos, hogy a sportközpontnak ilyen módon kellett segítséget nyújtania és őszintén remélem, ilyen tragédia soha többé nem fog bekövetkezni.

Kétszer életveszélyben

Az egykori legendás kapus elmondta, azért is érintette mélyen a tragédia, mert aktív sportolóként ő is többször került repülőútjai során életveszélybe.

– Kétszer éreztem úgy még a Fradi játékosaként, hogy egy hajszál választ el minket a tragédiától. A hatvanas években és a hetvenes évek elején nagyon népszerű volt a csapat az egész világon. Gyakran hívtak minket bemutató mérkőzésekre és a nagy távolságokra természetesen repülővel utaztunk. Egyszer Mexikóban hajtott végre a minket szállító repülőgép kényszerleszállást és nem túlzok, tényleg pár méterrel a nagyfeszültségű vezeték alatt landolt a gép egy hatsávos autópályán. Másodszor egy bilbaói kupameccsről hazafelé hibásodott meg a repülőgép egyik motorja. Az egyik hegycsúcs majdnem a repülőgép hasát súrolta. A kapitány milánói landolásunk után azt mondta, ilyen katasztrófaközeli helyzet az életünkben még egy nem lesz. A miénkben nem volt, ő azonban a visszavonulása előtti utolsó útján Dániában nem tudott a csúszós leszállópályán megállni és a tengerbe zuhant a gépével.

BG

Dr. Géczi István

Az idén 61 éves kapus tagja az FTC ötszázasok klubjának, azaz több mint 500 alkalommal szerepelt a Ferencvárosban.

1962 és 1975 között öt ferencvárosi bajnokcsapat tagja. 1972-ben és 1974-ben MNK-győztes, az igazi bravúrja azonban a nemzetközi kupaszereplés. Az egyetlen olyan magyar kapus, aki három kupadöntőben is védett (1965: VVK, 1968: VVK, 1975: KEK). Védett még a régi Fradi-pályán és az új Üllői úti stadionban is, ahol visszavonulásakor búcsúmérkőzést rendeztek a tiszteletére (1979: FTC – Bruges 3-0). Olimpiai ezüstérmes és 23-szoros válogatott.

Géczi István 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át a Parlamentben.

 
hirdetés