Kötelezettségszegési eljárások – Még elemzi az Európai Bizottság a magyar válaszokat

Brüsszel, 2012. április 10., kedd (MTI) – Még elemzi az Európai Bizottság azokat a válaszokat, amelyeket a magyar hatóságoktól kapott a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött levelekre – jelentette ki az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének szóvivője kedden.

A bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján Olivier Bailly megerősítette, hogy a testület az április 7-i határidőre megkapott minden választ, benne “minden szükséges információt, amelyet kért”.
Hangoztatta, a végrehajtó szervnél most azon dolgoznak, hogy a lehető leggyorsabban elemezzék a válaszokat.
Bailly reményét fejezte ki, hogy szilárd jogi alapokon álló értékelés születik, és az alapján a bizottság a következő hetekben döntést hozhat a kötelezettségszegési eljárások ügyében.
A szóvivő megerősítette, hogy a kötelezettségszegési eljárások keretében küldött megkeresések mellett a két adminisztratív jellegű levélre is időben megkapták a válaszokat a magyar féltől.
Az Európai Bizottság még januárban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen három témában. Ezek közül kettőben – a bírák nyugdíjazásával és az adatvédelmi hatóság függetlenségével foglalkozóban – március elején továbblépett, és a válaszadásra április hetedikét szabta határidőnek. Ugyanekkorra várt választ az igazságszolgáltatás, valamint a jegybank függetlenségével kapcsolatos, tisztázó információkat kérő uniós levelekre.
A kormány jóval határidő előtt, március 30-án elküldte válaszait valamennyi témában.
A Kormányszóvivői Iroda akkor azt is közölte, hogy a kabinet bízik az eljárások lezárásában.
Brüsszeli források szerint legkorábban a jövő hét közepén születhet döntés arról, hogy a bizottság lezárja-e az eljárásokat, vagy további intézkedéseket tart szükségesnek.

-MTI-
hirdetés