Kotkoda is nagyot nézne

Kotkoda is nagyot nézne
© Fotó: MTI
Kukori, Kotkoda, tojásból lesz a csoda – énekelték az 1980-as évek esti meséjének rajzfilmsorozatában, és tessék, itt van! Nem sok kellett hozzá, hogy kikeljen egy kis fipronil a hazai boltokban árusított tojásokból is. Galambos Béla jegyzete.


A sajtóban eleinte megjelent „Győztesként kerülhet ki a magyar tojás a nyugat-európai piacot megrengető holland botrányból…” típusú lelkendező nyilatkozatokat megkontrázni látszanak a fejlemények.

A tojásokra és tojástermékekre elrendelt célellenőrzés során hétfőn fipronilt mutatott ki egy adott kódszámú tojástételben a Nébih, s el is rendelte a tétel kivonását a forgalomból. A szennyeződés körülményeinek felderítése elején, már az azonosítókból kiderült, hogy Magyarország második legnagyobb tojástermelő cégétől, a mezőhéki Vital Eggs Kft. tojóüzeméből származnak a fipronillal szennyezett tojások.

Igen ám, de a mezőhékiek ellenvetették: egy 0-val rövidebb kódszámú tojásokat „gyártanak”. E különbözőség okán – legalább is bennem – felmerül annak a lehetősége is, hogy a botrány kirobbanását követően valahol Európában, félreeső raktárakban pitykéért lehet(ett) venni fipronilgyanús, dugdosott rántottának valót. És hát, ugyebár, van az a haszon, aminek bűvöletében a stempli elkészítése sem jelenthet akkora akadályt.

A terméktanács nem mondhatni, hogy bőbeszédű lenne az ügyben, a téma iránt érdeklődőket a Nébihhez irányítja. Utóbbi pedig azt is vizsgálja, hogy a telepen követtek-e el szabálytalanságot, vagy netán a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataivá váltak.

Galambos Béla
hirdetés