Helyi közélet

2016.03.16. 16:24

Megtanítanak „vizen járni” a Felső-Tiszán

Nyíregyháza - Uniós forrásból fejleszthetik a felső-tiszai megállóhelyeket.

Nyíregyháza - Uniós forrásból fejleszthetik a felső-tiszai megállóhelyeket. Nem kell sok víznek lefolynia a Tiszán ahhoz, hogy látványos fejlődéssel szembesüljenek a Felső-Tisza mentén. Az uniós forrás, a kormányzati akarat, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szerepvállalása alkotja azt az ízletes tortát, melynek szeleteiből részesednek az illetékes települési önkormányzatok, valamint az érintett vállalkozók.

– A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, azaz a GINOP Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának című pályázata tökéletesen illeszkedik a sportágunk stratégiájában meghatározott célokhoz – kezdte fejtegetését dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség 21 éve regnáló elnöke. – A sportágunk a következő évtizedekben nemcsak ara törekszik, hogy olimpiai és világbajnokokat neveljen, hanem a versenysportban elért sikerek megtartása mellett egyre több figyelmet fordítson a szabadidősportra is. A vízitúra-útvonalak és az ezekkel összefüggő szolgáltatások fejlesztésével valóra válhat az álmunk. Eddig is szívügyünknek tekintettük a Tisza sorsát.

Természetkedvelőket nevelni

– Körülbelül 50 millió tagja van a nemzetközi szövetségnek, tehát óriási a bázisa. Nem lehet mindenki olimpiai bajnok, de kötelességünk megtanítani „vízen járni” mindenkit, aki azt igényli. A szabad, természetes környezetben egészséges embereket szeretnénk nevelni.

Felmérték a magyarországi víztesteket, hatástanulmányokat készítettek, hogy a pénzforráshoz hozzá tudják rendelni a konkrét elképzeléseket. Egyeztettek a vízitúra mentén található önkormányzatokkal, egyesületekkel. Még a tavasz folyamán benyújthatják a Felső-Tisza megállóhelyeinek komplex fejlesztését támogató pályázatot.

– A megyei közgyűlés tagjaként és városvezetőként egyaránt átérzem a Tisza sorsát. Nemrég jótékonysági bált tartottunk a folyóért. Nálunk két szakember foglalkozik több mint harminc gyerekkel. Szeretnénk fejleszteni a szabadstrandunkat és a holtágunkat is – jegyezte meg Gömze Sándor, Tiszalök polgármestere.

– Inspiráló a cél és a lehetőség is, melyet a program magában rejt – fogalmazott Csabai Edvin, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója. – Olyan képeket vizionálunk, amit korábban a filmekben láthattunk. Emlékezhetünk arra, hogy micsoda vízi élet zajlott például a Római-partnál. Reális esély van arra, hogy a vízi megállóhelyek fejlesztésével nő akár a kajak-kenu népszerűsége is.

Katkó Lászlónénak szíve csücske a Tisza. Boldog, hogy végre teljesülhet a vágya:

– Huszonhárom éve kezdtem dolgozni a folyónál. Nekem többet jelent, ha néhány percen nézhetem a habjait, mintha a tengeren nyaralnék. Ez az életem. A tiszamogyorósi Főnix Camping sorsát jelentősen befolyásolhatja pozitív irányban a változás. A tőkeinjekcióval az utolsó percekben infúziót kaphat a Felső-Tisza.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 16-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában