Kövér László és a grúz külügyminiszter szerint a két ország stratégiai partnere egymásnak

Kövér László fogadta a grúz külügyminisztert
Kövér László fogadta a grúz külügyminisztert - © MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest – Bár Grúzia földrajzilag messze van Magyarországtól, lelkileg, kulturálisan és a közösen vallott értékek miatt Budapest közeli országnak, stratégiai partnernek tekinti – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán, miután hivatalában fogadta Miheil Dzsanelidze grúz külügyminisztert.

Kövér László a grúz vezetővel közösen tartott sajtóértekezletén elmondta: “szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy a magunk eszközeivel elősegítsük Grúzia euroatlanti integrációját. Ezt a magyar Országgyűlés kétféle módon teheti meg: az eme célt szolgáló nemzetközi egyezményeknek gyors ratifikációjával és azoknak a tapasztalatoknak az átadásával, amelyeket mi szereztünk ebben az integrációs folyamatban” – mondta Kövér László. “Úgy látjuk: érett az ország arra, hogy megkapja a vízummentességet az Európai Uniótól, és reméljük, hogy ez még a nyáron megtörténik” – tette hozzá.

Miheil Dzsanelidze szintén méltatta a két ország szoros kapcsolatait.

A grúz külügyminiszter kijelentette: Magyarországra úgy tekintenek, mint nagyon fontos közép-európai célországra Grúzia gazdasági és üzleti érdekeinek érvényesítésében. “A mi térségünkben pedig ajánljuk Grúziát az üzleti lehetőségeket kereső magyar vállalkozásoknak” – tette hozzá.

Dzsanelidze elmondta: kormányzati szinten Magyarországnak és Grúziának nagyon jó az együttműködése, de Tbilisziben örülnek annak, hogy a két ország parlamentjei is nagyon erős együttműködést és partneri viszonyt alakítottak ki.

“Hálásak vagyunk azért, hogy Magyarország gyorsan ratifikálta az Európai Unió és Grúzia társulási megállapodását, valamint a magyar parlament támogatja Grúzia európai integrációs folyamatát és felvételét a NATO-ba. Hálásak vagyunk azért, hogy Magyarország szilárdan kiáll Grúzia területi integritása és szuverenitása mellett, valamint támogatja fejlődési törekvéseit. Örülünk, hogy kulturális, oktatási és idegenforgalmi kapcsolataink is erősödnek, és együttműködésünk a barátságon alapszik” – tette hozzá Miheil Dzsanelidze.

– MTI –
hirdetés