Kövér lúd, gazdag program

Kövér lúd, gazdag program
© Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza – Tüzet hoznak, libát fognak a múzeumfalu vigasságán.

Évek óta a jól végzett, dolgos év lezárásának a hagyományos rendezvénye a Márton-napi vigasság, amelyet november 11-én, szombaton tartanak a Sóstói Múzeumfaluban. Ugyanilyen évzáró szerepet töltött be a jeles nap a múltban, így a középkorban is, amikor a beszolgáltatások idején a kövérré hizlalt ludakat pirosra sütve meg is kóstolták, s a finom falatokat zamatos új borral öblítették le.

Többek között erről is említést tett szerdán a rendezvénynek helyet adó intézmény igazgatója, dr. Szabó Sarolta, elmondva, hogy a vigassággal tulajdonképpen az egykori hagyományokat szeretnék – a ma élőket is megszólítani képes új köntösben – népszerűsíteni.

Játékos műsorszámok és gasztronómia – ilyenkor természetesen e kettőé a főszerep, s az utóbbi érdekében több portán is felfűtik majd a kályhákat és a kemencéket. Az anarcsi portán a dióval, lekvárral töltött kelt tésztás sütemények készülnek, a semjéni portán a sült tök és a sült krumpli csalogat, a libás ételekről pedig a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend gondoskodik.

Tartalmas és csalogató

Már a 10 órai kapunyitást is ínycsiklandó, hiszen libazsíros kenyérrel, s újborral fogadják a vendégeket. Dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntő szavai után pedig egymást követik majd a remek hagyományőrző műsorszámok. A Kuckó Művésztanya vásári komédiája és a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium növendékeinek a néptáncbemutatója mellett lesz libaszépségverseny, a tiszadobi portán gyertyát márthatnak, lúdtollal írhatnak, s lámpást készíthetnek az ügyeskedni vágyók. A református templomban misét mondanak az újborért, a csarodai református parókián pedig libát hímelni (vagyis hímezni) és mesét hallgatva kukoricát morzsolni is lehet, mindaddig, amíg 15 órától el nem következik a lámpás felvonulás ideje.

– Szent Márton püspök kultuszának napja azért is méltó lezárása az évnek, mert a múzeumfalu évente jobb és jobb látogatottsági mutatókat produkál – nyomatékosította dr. Ulrich Attila alpolgármester, emlékeztetve rá, hogy a helyben készült finomságairól is híres intézmény környezete hamarosan megszépül, s jövőre már hozzákezdenek a munkálatokhoz.

KM-MJ
hirdetés