Közel másfél évtized után

Mezővári Kinga
Mezővári Kinga
Sárospatak – Edzőjét követheti a sárospataki bokszoló, Mezővári Kinga, világbajnoki indulás tekintetében.

November 15. és 24. között rendezik meg az idei felnőtt női ökölvívó-világbajnokságot, amelynek helyszíne India lesz, közelebbről Új-Delhi. Kovács Mária, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya kijelölte a kötelek közé lépő hölgyeket, összesen kilencen kaptak meghívót, közte a Sárospataki TC bunyósa, Mezővári Kinga is.

A Madárfészekben

A Bodrog-parti öklöző jó formájával és eredményeivel hívta fel magára a figyelmet, többek között a szegedi Fesztivál Kupán nyújtott teljesítményével.

– Kinga az első számú válogatott a 60 kilóban, igaz, annak ellenére, hogy ő is felsőfokú tanulmányokat folytat Egerben, más kapott lehetőséget ebben a súlycsoportban az oroszországi egyetemi világbajnokságon – mondta lapunknak Szabó Teréz, a Sárospataki TC edzője. – Kinga múlt hétfőn edzőtáborba ment, a Madárfészek Akadémiára, a hétvégén itthon volt, de hétfőn visszautazott Budapestre. Csütörtökön megyünk Spanyolországba, Valenciába a Boxam elnevezésű nemzetközi versenyre, amely a vb előtt az egyik felmérő. Jelenleg ez a viadal biztos, aztán hogy a felkészülés további része hogyan zajlik majd, rövidesen eldől.

Szorgalmasan dolgozik

Mezővári Kinga felnőtt világbajnoki indulása jelentős mozzanat a klub történetében, ugyanis egy kis vidéki klub versenyzője ritkán jut el eddig.

– Volt már ifjúsági vébén, Eb-n, illetve uniós Eb-n Kinga, de az indiai lesz az első felnőtt világbajnoksága – fogalmazott Szabó Teréz. – Jómagam voltam az utolsó, aki az STC színekben ilyen eseményen járt, ráadásul háromszor, 2001-ben, 2003-ban, és 2004-ben. De rég volt… Kinga, amióta elkezdte a bokszot, szorgalmasan dolgozik, az elmúlt fél évtizedben folyamatosan megy felfelé a ranglétrán. A felnőtt korcsoport azonban mindig más, sokkal nehezebb.

A női válogatott szövetségi kapitányát, Kovács Máriát – aki kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok – is megkérdeztük a Sárospataki TC bokszolójáról, a vele kapcsolatos esélyekről.

– Azt gondolom, ha jó formában lesz, és megfelelő sorsolást kap, akkor meccset, meccseket nyerhet – közölte a szakvezető. – Kinga egy ügyes versenyző, aki sok mindenre képes, viszont a 60 kilogramm olimpiai súlycsoport, ennél fogva nagyon erős ez a mezőny, de természetesen reménykedem a legjobbakban. Spanyolország után egy hetet itthon leszünk, utána elkezdjük az öthetes felkészülést a világbajnokságra, ebben az időszakban lesz egy terhelésdiagnosztikai felmérés is. Remélem, hogy minden lány, így Kinga is a lehető legjobb állapotban lesz az utazás időpontjára, november 11-re.

ÉM-MI


A vb-n induló magyarok

51 kg: Beri Krisztina (Újpesti TE).
54 kg: Szűcs Szabina (Vecsés).
57 kg: Nagy Angéla (Debreceni VSC).
60 kg: Mezővári Kinga (Sárospataki TC).
64 kg: Oláh Eszter (Egri SI).
69 kg: Nagy Tímea (Debreceni VSC).
75 kg: Szatmári Petra (Újpesti TE).
81 kg: Brunner Boglárka (Vecsés).
+81 kg: Juhász Adrienn (Vecsés).
hirdetés