Közeleg a tánckedvelők ünnepe

A Carment a kecskeméti társulat hozza Nyíregyházára
A Carment a kecskeméti társulat hozza Nyíregyházára
Nyíregyháza – Gálával indul az idei táncfarsang a Móricz Zsigmond Színházban február 19-én, hétfőn.

A nagyszínpadon Nyíregyháza táncéletének kiemelkedő együttesei, táncosai, alkotói mutatkoznak be. Moderntánc és néptánc, öröm és büszkeség, érzelmek és hangulatok, eredetiség és sokszínűség jellemzi majd a sodró lendületű műsort, melyet látva az igazán lelkes és táncszerető nyíregyházi közönség büszke lehet táncos fiaira és lányaira. A gálaműsorban szerepel a RE-flex Moderntánc Stúdió, a Szabolcs Néptáncegyüttes, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Táncművészeti Tagozatának növendékei, az Igrice Néptáncegyüttes és a Nyírség Táncegyüttes, a műsort színesítik a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató versenyből jól ismert, kiváló szólisták is.

Félig játék, félig élet

Másnap Bizet Carmen-je elevenedik meg a nagyszínpadon. A Kecskemét City Balett előadásában egy unalomba fulladni készülő összejövetel házigazdája rendhagyó ötlettel próbálja feldobni a hangulatot. Felajánlja, hogy vendégei öltsenek magukra spanyol jelmezt és öltözzenek be katonának, torreádornak, csempésznek, fogadósnak, ­parasztlánynak vagy éppen cigány jósnőnek. A vendégeknek megtetszik az ötlet és elindul a játék. Ahogy egymáshoz lépnek, érnek, szólnak, elkezdődik egy történet, amely félig játék, félig élet, benne tűz és jég: szerelem, féltékenység, szabadság- és hatalomvágy, gyilkos indulatok. S innen már megállíthatatlanul haladnak elkerülhetetlen végzetük felé e kis társaság tagjai, köztük egy varázslatos lánnyal, Carmennel.

Hősök és lázadók

Február 19-én 19.30-tól a MŰvész Stúdióban Gulyás Anna C.iC Makrancos című előadását láthatják az érdeklődők. Shakespeare A makrancos hölgy című komédiája a mai korba helyezve egészen érdekes látleletet ad. A két teljesen eltérő temperamentumú nő párkapcsolatának alakulását végigkövetve megkérdőjeleződik a klasszikus alaphelyzet: a naiv, simulékony húg az érte feltétel nélkül rajongó férfi mellett boldogabb lehet-e, mint a megközelíthetetlenné keményedett nővér azzal az emberrel, aki mindenáron a nő teljes személyiségét akarja látni? Az előadás a darab karaktereire fókuszál és a lélektani okokat vizsgálja.

Február 20-án a MŰvész Stúdióban a TMK Alkalmi Társulás lép fel Prométheuszról… című műsorával. Prométheusz isten, hős, lázadó, akinek személyes tragédiája az emberiség legnagyobb dicsősége. Ellopta a tüzet az istenektől és megosztotta az emberekkel, egyenrangúvá téve őket a halhatatlanokkal. De mint minden mártírnak, neki is nagy árat kell fizetnie nagylelkűségéért: száműzve az Olümposzról egy sziklához láncolva kell szenvednie, míg egy sas, Ethon minden nap a májából lakmározik.

Spanyol fiesta

A táncfarsang befejezéseként, február 21-én a MŰvész Stúdió közönsége a Las Flamencas fantasztikus estjét láthatja. Előadásukban a flamenco stílusok széles palettájából adnak ízelítőt, a tradicionális és modern irányzatokon keresztül. Megismertetik a nézőkkel a táncoknál használt eszközöket, majd a közönséget bevonva a flamenco rejtelmeinek alapjaiba, tánctanítás és közös tánc következik a fellépő művészekkel, az igazi spanyol fiesta élménye pedig garantált.

A táncfarsang műsora

Február 19. , hétfő

19 óra: Nyíregyházi táncegyüttesek előadása, nagyszínpad

19.30: Makrancos – Gulyás Anna C.iC műsora, MŰvész Stúdió

Február 20., kedd

19 óra: Bizet: Carmen – a Kecskemét City Balett előadása, nagyszínpad

19.30: Prométheuszról… – a TMK Alkalmi Társulás táncszínházi előadása, MŰvész Stúdió

Február 21., szerda

19.30: Farsangi flamenco fiesta – a Las Flamencas estje, MŰvész Stúdió

KM
hirdetés