Nyíregyháza hírei

2010.12.01. 16:05

Ismét akcióban a trükkös tolvajok Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Nyíregyházán november 26-án ismeretlen tettesek az E.ON szakembereinek kiadva magukat kerestek fel otthonában egy 77 éves nyugdíjas férfit, azt állítva hogy túlfizetése van az áramszolgáltatónál.</p>

Az idős sértett gyanútlanul engedte be a két ismeretlen férfit a lakásába, majd azok a figyelmét elterelve 60.000 forintot tulajdonítottak el tőle.   

November 30-án szintén Nyíregyházán egy 76 éves nyugdíjas hölgy esett áldozatul a trükkös tolvajoknak. A két ismeretlen férfi azt állította, hogy vízszerelő szakemberek, és ellenőrzik a vízcsöveket. Majd ők maguk árasztották el a lakást vízzel és pénzt kértek a sértettől a szükséges alkatrészekre. Amíg a sértett a kifolyt vizet takarította, addig a kifigyelt rejtekhelyről 240.000 forintot tulajdonítottak el.   

Az utóbbi időben ismét megjelentek az általunk „trükkös tolvajoknak” nevezett szélhámosok, akik a jóhiszemű, gyanútlan elsősorban egyedül élő idős emberektől megtévesztéssel pénzt tulajdonítanak el. A trükkös lopások száma körültekintéssel, odafigyeléssel sok esetben megelőzhető lenne.

Az alábbi néhány hasznos tanács megfogadásával reméljük megelőzhetjük az ilyen jellegű bűncselekményeket.

A trükkös lopások jellemzői:

  • A tolvajok főként az idős, általában egyedül élő nyugdíjas embereket célozzák meg.
  • Magukat közüzemi cég munkatársának, vagy valamilyen hivatalos szerv képviselőjének adják ki, és egy valósnak tűnő indokra hivatkozva jutnak be a lakásba. Előfordul az is, hogy házaló árusnak vagy éppen vevőnek ajánlják magukat.
  • Kifigyelik, hogy a sértett hol tartja a pénzét, majd figyelmetlenségét kihasználva ellopják értékeit.
  • A vidéken élőkhöz általában vásárlási szándékkal csengetnek be, majd tíz-, vagy húszezer forintos bankjeggyel fizetnek az általában egy-kétezer forintos áruért. A sértettnek vissza kell adni, és csak az elkövető(k) távozása után derül ki, hogy az átadott pénz hamis vagy követik a sértettet a házba, kilesik honnan veszi ki a visszajárót, majd újabb indokkal bekérezkednek és kilopják a pénzt.

 

Az áldozattá válás egyik legfontosabb megelőzése, az egészséges gyanakvás!

  • A szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, egységes formaruhát viselnek! Ezek az igazolványok melyet fel kell mutatniuk, a legtöbb szolgáltató esetében csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek. Abban az esetben, ha igazolványukat mégsem mutatják meg, meg kell kérni őket arra, hogy igazolják magukat, ha a felszólításnak nem tesznek eleget nem szabad beengedni őket a lakásba, az udvarba. A szolgáltatók ügyfélszolgálati telefonszámain keresztül kérhető felvilágosítás, hogy éppen tartanak-e adott környéken víz-, villanyóra leolvasást a szakemberek.
  • A kertkaput, lakásajtót mindig zárják kulcsra!
  • Lakótelepi lakás esetében mielőtt bárkinek ajtót nyitnának a kitekintő nyíláson át nézzék meg, ki akar bejutni Önökhöz.
  • Ha egyedül vannak otthon gyanús idegeneket semmiképpen ne engedjenek be a lakásukba! Ha mégis beengedik, mindig legyen Önökkel egy szomszéd, egy rokon!
  • Idegeneket soha, egy pillanatra se hagyják magára a lakásban!
  • Ne váltsanak fel nagycímletű bankjegyet idegeneknek! Nem lehetnek biztosak abban, hogy a pénz valódi! Inkább ajánljanak egy közeli boltot, vagy a postát, ahol fel lehet váltani a pénzt!

Bűncselekmény észlelése után azonnal a rendőrséget kell értesíteni! Hívják a 107-es vagy a 112-es ingyenesen hívható segélykérő telefonszámok valamelyikét és közöljék a szükséges információkat. Amennyiben lehetséges a bűncselekmény helyszínét a rendőrség kiérkezéséig hagyják érintetlenül. Ha a helyszínen bármilyen változás történt azt a rendőrhatóságnak jelezni kell. Az elkövetőkről, esetleg járművükről igyekezzenek minél több információt megjegyezni!

Ezen bűncselekmények megelőzése közös érdekünk, ezért a rendőrség kéri, fogadják meg tanácsainkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!