Közgazdász-vándorgyűlés – A fejlesztéspolitika célja erős gazdaság kialakítása

Nyíregyháza, 2014. szeptember 5., péntek (MTI) – Magyarország a közösségi támogatási források felhasználásával egy versenyképes, erős gazdaságot szeretne kialakítani a 2014-2020 közötti időszakban – mondta a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára az 52. Közgazdász-vándorgyűlésen pénteken Nyíregyházán.

Vitályos Eszter Zsuzsanna megerősítette: az uniós partnerségi megállapodás alapján a következő években 25 milliárd euró, 8700 milliárd forint fejlesztési forrás áll majd rendelkezésre.

Dányi Gábor, a fejlesztések koordinációjáért felelős miniszterelnökségi helyettes államtitkár bejelentette, hogy a partnerségi megállapodást szeptember 11-én Budapesten írja alá a Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök.

Vitályos Eszter Zsuzsanna elmondta, hogy a 2007-2013 közötti évek tapasztalatai alapján változtatnak az uniós források pályázati rendszerén, amelyet hatékonyabbá, egyszerűbbé és gyorsabbá kívánnak tenni. Hozzáfűzte, hogy szemléletváltásra is törekednek, a fejlesztések megvalósítását “egy szolgáltató állam” segíti majd.

Az államtitkár kitért a korábbi, 2013-ig tartó uniós pénzügyi ciklus támogatási összegének eddigi felhasználására és közölte, hogy a rendelkezésre álló 7000 milliárd forintból eddig 6100 milliárd forint kifizetése történt meg. Az idén különösen felgyorsult a felhasználás – emelte ki – eddig 105 százalékosan teljesítettek, 1076 milliárd forint támogatást fizettek ki a beruházásokhoz.

Dányi Gábor a vándorgyűlés fejlesztéspolitikai tanácskozásán hangsúlyozta: az év végéig véglegesítik a fejlesztési programot, elfogadják az úgynevezett szakaszolt, valamint a nagyprojektek listáját is.

A különböző gazdasági ágazatokat érintő fejlesztések közül kiemelte, hogy a kis- és közepes vállalkozások beruházásainak támogatásakor megszűnik a teljes vissza nem térítendő támogatási forma, s lesz olyan összegrész, amit vissza kell fizetni a jövőben, kedvező, 2 százalékos kamattal.

Magyarázatként hozzátette, hogy az Európai Bizottság a vállalati fejlesztéseknél kizárólag visszatérítendő támogatási formát szorgalmazott, a magyar tárgyalófél viszont a hazai cégek tőkehiányos helyzete és vállalkozási mérete miatt ezzel nem értett egyet. Végül kompromisszumos megoldás született az egyeztetéseken, a támogatások egy részét nem kell majd visszatéríteni az igénylőknek.

A helyettes államtitkár kitért a turisztikai beruházásokat érintő változásra is, amely szerint a kereskedelmi szálláshelyek és a welness-létesítmények kizárólag csak visszatérítendő beruházási támogatást kaphatnak a jövőben.

– MTI –
hirdetés