Közgyűjteményben a sportos bélyegek

Ifj. Kovács Géza a gyűjtemény egy részével
Ifj. Kovács Géza a gyűjtemény egy részével - © Fotó: magánarchívum
Tiszadada, Tiszavasvári – Ifj. Kovács Géza azt vallja, egy gyűjtemény sem lehet öncélú, közkinccsé kell tenni.

„Melyik ér többet: ha csak én látom vagy ha mindenkié lehet?” Ez a kérdés már sokszor megfogalmazódott a tiszadadai ifj. Kovács Géza gondolataiban, akinek több évtizedes hobbija már a bélyeg- és éremgyűjtés. Tizenöt évvel ezelőtt lakóhelyének ajándékozta a bő kétezer tárgyból álló helytörténeti–néprajzi gyűjteményét, megvetve ezzel a helytörténeti gyűjtemény alapjait, amit mind a mai napig gyarapít a lakosság.

A közkincs a legnagyobb érték

– Mindig azt akartam, s akarom ma is, hogy ami csak lehet, közkinccsé váljon, legyen az bár tárgy, magángyűjtemény, s a még élő, elsődleges adatközlőktől származó ismeret, emlék. Mert mit ér az, ha az ember csak önmaga gyönyörködik valamiben, miközben a lehetőség megvan arra, hogy más is részese lehessen a történelemnek, a szépnek, a tudásnak, az új ismeretnek? – meditált ifj. Kovács Géza, aki már kisiskolás korában elkezdte gyűjteni a bélyegeket, majd aztán idővel szakosodott.

A motívumok közül a sport, a zene, a vadászat és a szőlészet-borászat témakör áll közel hozzá, bár a való életben ezek egyikét sem műveli. Soha sem lelkesítette az, hogy drága bélyege legyen.

Az idősebb gyűjtőktől megtanulta, s az ifjú szakköröseit is arra buzdítja, hogy filléres értékű, míves grafikájú bélyegekből is lehet igényes, szép, a nézők számára esztétikai élményt nyújtó gyűjteményt vagy kiállítási anyagot készíteni.

Filatelista ajándék

– Történész barátaim szerint ha egy magángyűjtemény tökéletessé válik, a következő lépés, hogy a nagyközönség is megismerhesse. Ez lehet időszakos vagy állandó kiállítás, de akár múzeumi letétbe helyezés vagy közgyűjteménybe ajándékozás is. Én az utóbbit választottam. Először az egri sportmúzeumra gondoltam, de amikor Gazdag József Tiszavasváriban élő barátomban felmerült az ötlet, hogy a megyénkből elszármazott sportolók, olimpikonok tiszteletére helyben múzeumot hozna létre, akkor gondoltam arra, hogy felajánlom a „Sport­események és olimpiák a világ bélyegein 1924-2017” című gyűjteményem a múzeum számára. Így mindenkié lehet, s nagyobb örömet jelent, mintha csak én gyönyörködnék bennük.

KM-MML
hirdetés