Kozmikus évfordulóra készülnek Kárpátalján

Kozmikus évfordulóra készülnek Kárpátalján
© Fotó: nhm-wien.ac.at
Ukrajna – Hegyvidéki gyalogtúra keretében emlékeznek a természet és a csillagászat szerelmesei Európa egyik legnagyobb meteorithullásának 150. évfordulójáról a kárpátaljai Knyahinya térségében.

1866. június 9-én egy derült nyári napon, délután 5 óra körül egy tüzes golyó tűnt fel Magyarország északnyugati részén, innen keletnek tartva áthaladt Szepes, Sáros és Zemplén megyén, s eljutva Ung megye északnyugati részéig, Knyahinya s a szomszéd helységek felett mennydörgésszerű robajjal szétpattant és kihunyt – áll a tudományos beszámolókban.

A légkörbe csapódott, majd felrobbant égitest eredeti tömegét csak találgatni lehet. Annyi tény, hogy a fellelt 1200 darabjának összsúlya eléri a fél tonnát. Ezen felül még több ezer szilánk heverhet ma is szétszórva az Uzsoki-hágó térségében. Legnagyobb, három mázsát nyomó tömbjét, amely a szállítás során kettérepedt, a bécsi Természettudományi Múzeumba szállították. Egy kisebb, 46 kilogrammos darabját a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik.

Az emlékezetes meteorithullás 150. évfordulója alkalmából lelkes túraszervezők Knyahinya községtől – melyet még a magyar éra alatt, 1904-ben Csillagfalvára kereszteltek át – egy turistaösvényt jelöltek ki az idén, amely az eddig fellelt becsapódási helyeket köti össze. Ezen a hétvégén, a jubileum tiszteletére nagyszabású, tudományos előadásokkal tarkított teljesítménytúrát szerveznek az útvonalon, amelyre eddig több tucat ukrán, szlovák és lengyel túrázó jelezte vissza részvételi szándékát.

– Palkó István –

Címkék: ,hirdetés