Horgászat

2020.01.11. 20:00

Hiába a nagy fagy, újra és újra hívják a folyók

Tóth László: „A bokszoló is hiába sérül meg, megy és csinálja tovább, legközelebb is beáll a ringbe.”

Tóth László egy süllővel

A Bodrogot és a Tiszát vallatja rendszeresen pergető módszerrel Rakamaz és Tokaj térségében a Tokajban élő Tóth László, aki a nyíregyházi Vasutas Sporthorgász és Természetvédő Egyesület tagja. Tavaly megnyerte Oláh Péterrel együtt a magyar pergető páros bajnokságot, s Dél-Afrikában képviselhették a világbajnokságon a magyar színeket. Az idén nem sikerült megismételniük a hazai bajnokságban a nagy bravúrt, de nem adják fel, jövőre ismét harcba szállnak a minél jobb szereplés érdekében.

Jól bevált helyeken

A közelmúltban a Tiszában fogta a képen látható süllőt Tóth László. A hal a fotó elkészítése után visszanyerte szabadságát.

– Csónakból horgásztam, a csali 8-10 centiméter hosszúságú gumihal volt. Egyrészt azért választok nagyobbat, hogy nagyobb hal kapja be, másrészt a hideg vízben eredményesek ezek a nagyobb csalik. A színe egyébként zöldes tónusú volt. Amíg nem fagynak be a folyók, addig én mindig pergetek, így a téli hónapokban is. A harcsák már elvermeltek, a süllőzőszezon pedig megkezdődött decemberben, s tart még januárban és februárban is. Olykor csukát is lehet fogni, de leginkább a süllők rabolnak a csalira. Vannak már jól bevált helyek, ilyenkor azokat szoktam körbejárni, pontosabban körbecsónakázni. A legtöbbször célirányosan megyek, nagy ritkán fordul csak elő, hogy a csónak csordogál lefelé a folyón, s én „vaktában” pergetek. Február végéig lehet süllőzni, mert márciusban már tilalom van rájuk. A március egy csendesebb hónap, hiszen majdnem minden ragadozó hal fogására tilalom van, a víz is nagyon hideg, Ha márciusban melegszik a víz, a harcsát már lehet próbálgatni több-kevesebb sikerrel. Márciusban egyébként domolykóra lehet pergetni, vagyis elmondhatjuk, hogy az év minden szakában lehet valamilyen halra pergetve horgászni.

Már említettük, hogy jövőre a páros ismét indul az országos pergetőbajnokságon. Lehet arra készülni?

– Egyelőre fejben készülünk. Még nem tudjuk a jövő évi fordulók színhelyeit sem. A szervezők próbálnak arra törekedni, hogy mindig új helyen legyen a verseny.

Ma már nagy kihívás

Vajon karácsonykor az ünnepi menüben szerepelt-e hal­étel?

– Az igazság az, hogy kevés halat fogyasztunk, de természetesen volt süllő az ünnepi asztalon.

Milyen gyakran horgászik?

– Amikor az időm engedi, megyek horgászni. Sajnos, mindennap nem tehetem meg, de heti egy-két alkalommal irány a folyó. Nekem ez már szenvedély, mint másoknak valamilyen sportág. A bokszoló is hiába sérül meg, megy és csinálja tovább, legközelebb is beáll a ringbe, mert ez a hobbija. Ilyen a horgászat is. Hiába fagyunk meg, mivel mínusz 8-10 fokban is kint vagyunk 5-6 órát, de imádjuk csinálni. Ugyanakkor nagy kihívás is, hiszen gazdag a csaliválaszték a boltokban, s már nagyon sok horgász is van. Én a magam tapasztalata alapján döntök, ha csalit vásárolok. Gondolom, mindenkinek van bevált csalija, meg egyébként is ­hinni kell ezekben a csalikban. Sok mindennek össze kell állnia, hogy eredményes legyen a horgászat. Nem mindegy, mikor és hol horgászik az ember. Ma már egyre nagyobb kihívás, hogy minél méretesebb és szebb halakat fogjon a horgász. A kedvenc halam egyébként a süllő, szeretem az agresszív kapását.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában