Közművesítés orosz partnerekkel

Cseljabinszk megye – Vlagyimir Putyin elnök vezette orosz delegáció tagjaként
Magyarországon tartózkodó – vezetőivel tárgyalt a gazdasági kapcsolatokról Kósa
Lajos.

Pjotr Ivanovics Szuminnal, Cseljabinszk megye kormányzójával, és Jurij Vlagyimirovics Klepovval, Cseljabinszk megye gazdasági fejlesztési miniszterével találkozott szerdán Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

Két megyével is

Debrecen a múlt év novemberében vette fel először a kapcsolatot gazdasági együttműködés reményében az oroszországi Szverdlovszk és Cseljabinszk megyékkel. A kontaktus létrejöttét hazánk moszkvai nagykövetsége segítette. A cél az volt, hogy olyan megyékkel sikerüljön kapcsolatot teremteni, melyek Magyarország-léptékűek, városiasodottak, az elmúlt időszakban figyelemre méltó gazdasági növekedést produkáltak, s barátságos befektetői környezetet biztosítanak – mondta el a Napló érdeklődésére Kósa Lajos.

Szverdlovszk és Cseljabinszk megyék megfelelnek ezeknek az elvárásoknak: előbbi kétszer akkora területű mint hazánk, s a 4,5 millió lakos 87 százaléka városlakó,   utóbbi pedig Magyarország-méretű, s 3,6 millió lakójának 81 százaléka él Debrecenhez hasonló lélekszámú városokban.

A szerdai találkozó tárgya Debrecen, illetve a Debreceni Vagyonkezelő Rt. lehetséges együttműködése volt Cseljabinszkkal és a cseljabinszki közműszolgáltató vállalatokkal. A résztvevők abban, hogy a két város szakemberei együttműködési megállapodást dolgoznak ki arra vonatkozóan, hogy a Debreceni Vízmű Rt. és a Debreceni Hőszolgáltató   Rt. szakemberei a cégek tapasztalatait, módszereit felhasználva segítenek a cseljabinszki vízi- és energetikai közművállalatok átszervezésében és nyereségessé tételében. Májusban egy debreceni delegáció utazik Cseljabinszkba a megállapodások véglegesítése érdekében, s Szverdlovszkba is készülnek.

Sportkapcsolatok

A szerdai megbeszélésen szó esett a idegenforgalmi kapcsolatok, ezen belül különösen a gyógyturizmus fejlesztéséről és arról, hogy a rendkívül jó cseljabinszki jégkorongélet tapasztalatait felhasználva miként lehetne Debrecen jégkorongsportját fejleszteni.

Kósa Lajos tudomása szerint Debrecenen kívül más magyar nagyváros képviselői   nem használták fel a Putyin-látogatást arra, hogy tárgyalásokat folytassanak   a kíséretében lévő politikusokkal és üzletemberekkel.

P. Cs.
hirdetés