Közös a szemét ügy

Kényelmes, de ma már nem korszerű a szemétledobó
Kényelmes, de ma már nem korszerű a szemétledobó
Régóta tudjuk, nagyon nehéz egy közösségben úgy megoldani az élet adta problémákat, hogy az mindenkinek jó legyen. A napokban érkezett levelünk is erről tanúskodik. Ebben az esetben a szemét körül gyűrűzik a történet.

Idős olvasónk egy 87 lakásos társasház földszintjén lakik Az iránt érdeklődik van-e arra lehetőség, hogy a tízemeletesekben lezárják a szemét ledobókat. Azt tapasztalja, egyre gyakrabban választják a lakóközösségek ezt a megoldást, hogy mentesüljenek a szemétledobók takarítása, fertőtlenítése alól.

Nem elhanyagolható az sem, hogy a szemétgyűjtők, s a földszinten összegyűlt több köbméternyi hulladék a leggondosabb takarítás ellenére is kellemetlen szagot árasztanak. Felmerült a kérdés, van-e erre vonatkozó közegészségügyi előírás, megfoszthatók-e a lakók a használati joguktól, kötelesek-e szennyezett levegőben élni a földszintiek, és az időseket lehet-e arra kötelezni, hogy lehordják az utcára a szemetüket?

Dr. Magyar Veronika nyíregyházi városi tisztifőorvos lapunknak elmondta, a lakók döntése a mérvadó ebben a kérdésben.

– Nincs közegészségügyi előírás a szemétledobókra vonatkozóan.  Csak a közösség szavazhat, és a többség akarata érvényesíthető.  Ez az egyetlen megoldás, senki nem kötelezhető arra sem, hogy szagolja a lakása mellett lévő hulladéklerakót, de arra sem, hogy a tizedikről lehordja a szemetet. Mindamellett, úgy tudom, elsősorban liftes társasházakról van szó.

A tisztifőorvos azt is elmondta, a ledobók takarítása, fertőtlenítése valóban kötelező, a szemét utcai konténerekben való elhelyezése a csótányok visszaszorításában is lépés lehet.

– Pók Viktória –
hirdetés