Közös érdek a határon átnyúló együttműködés

Dr. Kovács Ferenc és Arkady Gupalo a konferencia előtt
Dr. Kovács Ferenc és Arkady Gupalo a konferencia előtt - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A kulturális, sport, turisztikai és gazdasági kapcsolatok további erősítése a cél.

Adottságánál fogva Nyíregyháza annak a megyének a székhelye, mely egyedüliként határos Ukrajnával, Kárpátaljával, és évtizedek óta kiemelten kezeljük a határon átnyúló együttműködéseket – fogalmazott dr. Kovács Ferenc hétfőn a városházán rendezett konferencián.

A megyeszékhely polgármestere az Ukrajna 26 településéről érkezett polgármestereket, alpolgármestereket, önkormányzati képviselőket köszöntve kiemelte: az elmúlt években sikerült új színt adni a meglévő kapcsolatoknak. Fontos, közös nagy összegű pályázataink voltak például a szennyvízkezelési gondok megoldására Ungvárral és Munkáccsal. Arra törekszünk, hogy az együttműködés minden területen élénk és élő legyen, érintse a társadalom minden rétegét, kiemelten a fiatalokat. Nyíregyházának Ungvár a testvér-, Beregszász, Ivano-Frankivszk és Munkács partnervárosa, Csappal és Huszttal is kapcsolatban állunk, az idén Lembergbe készülünk – sorolta a megyeszékhely első embere.

Eredmények mindkét oldalon

– Remélem, ez a találkozó megerősíti önöket abban, hogy az együttműködést érdemes továbbgondolni és erősíteni, mert ez a határ mindkét oldalán eredményeket hozhat – zárta dr. Kovács Ferenc, amit Arkady Gupalo is megerősített. Ukrajna Nyíregyházi Konzulátusának vezetője a kulturális és gazdasági kapcsolatok fontossága mellett szólt a konzulátus feladatairól is, s az első kérdések arra vonatkoztak, hogyan lehet Nyíregyháza kulturális programjain más megyéknek is megjelenni, illetve van-e olyan szervezet, amely kifejezetten a gazdasági együttműködésben segíti a cégeket, vállalkozásokat.

A konferencia

A Robert Schuman Intézet és a Nemzetközi Visegrádi Alap szervezett célja, hogy az Ukrajnában megkezdett decentralizációs és önkormányzatokat érintő reformok kapcsán tapasztalatokat szerezzenek a résztvevők arról, hogy működnek a V4-es országok önkormányzatai. A program részeként dr. Ulrich Attila alpolgármester a költségvetés módszertanába avatta be a jelenlévőket, míg dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző a város önkormányzatának működését ismertette.

KM
hirdetés