Közös erővel épült

Felavatták és megáldották az első világháborús emlékművet Kisvárdán
Felavatták és megáldották az első világháborús emlékművet Kisvárdán - © Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – Helyi kezdeményezéssel állítottak emlékművet Kisvárdán.

Első világháborús emlékművet avattak pénteken Kisvárdán. Dr. Szilágyi László, volt kisvárdai lakos egymillió forintos tőkével kezdeményezte az emlékmű felállítását tavaly. – Nem veszhet el a nyom, sem a helyszínen, sem a szívünkben, emlékeinkben, ezért szándéknyilatkozatot teszek egy méltó, I. világháborús emlékmű felállításához – írta levelében a ma már Sopronban élő fogorvos, amelyet Kisvárda önkormányzatának, a Kisvárdai Városszépítő Egyesületnek és minden helyi egyházközségnek címzett.

Szívből épült meg

A lokálpatrióta adománya után sorra érkeztek a felajánlások a nemes célra. Szépen gyűltek a forintok az emlékműre, amelyhez a Kisvárdai Református Presbitérium is csatlakozott, s 250 ezer forintos hozzájárulással számlát nyitott I. Világháborús Emlékmű címen. A magánszemélyektől is sorra érkeztek hozzájárulások. A kisvárdai önkormányzat ötmillió forintot biztosított a régi temető református részén, az egykori katonasírok közelében épült emlékműhöz vezető aszfaltút kiépítésére.

Feltárták a sírhelyeket

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Magyar Hadisírgondozás programja az I. világháborús sírok nyilvántartásával és a már meglévő emlékhelyek felújításával is foglalkozik. Az intézet munkatársai többek között Néző István helytörténésszel tették láthatóvá a feltárt két sírt, melynek környezetét megtisztították. A munkálatok már Százvai László református lelkész vezetésével folytatódtak.

Falak, szimbólumok

Az emlékmű talapzatára három lépcsőfokon lehet fellépni, mely egy hat és fél méter átmérőjű térkövezett kör, hátsó részén három fallal. A falak faragott mészkőburkolatot kapnak, mindegyiken egy-egy 80×200 centiméteres gránittáblával. Kettőn az első világháborúban elhunyt kisvárdai hősök neve és haláluk évszáma, a középsőn az emlékmű állíttatóinak neve olvasható. A falak nem érnek össze és szögben megtörve helyezkednek el, íves tetejük a koronás magyar címerben található hármas halomra utalnak, a széttagoltság pedig az elő világháborút lezáró trianoni diktátumra.

– KM –
hirdetés