„Közös kitüntetés” Japánból

A kórustagok „japán anyukája”, Fukiko Gotoda és Szabó Dénes karnagy
A kórustagok „japán anyukája”, Fukiko Gotoda és Szabó Dénes karnagy - © Fotó: Csutkai Csaba
Nyíregyháza – Szabó Dénes karnagy szerint az elismerés szól a kórustagoknak és a város mindenkori vezetőinek is.

Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy japán állami kitüntetését, valamint a nyíregyházi Cantemus kórus és Japán kapcsolatának huszonötödik évfordulóját ünnepelték azon a hangversenyen, amelyet szombaton rendeztek meg a Kodály Zoltán Általános Iskolában.

A japán kormány hálás az áldozatos munkáért.” Sato Kuni

Hála és köszönet

Az ünnepségen részt vett Japán magyarországi nagykövet asszonya, Sato Kuni, aki feltűzte a karnagy mellére „A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje” elnevezésű kitüntetést. Az elismerés átadása előtt méltatta a karnagy életét és munkásságát. Mint mondta, Szabó Dénes karnagy 1992 óta ápolja a kórusmuzsika révén a Magyarország és Japán közötti kapcsolatokat, valamint népszerűsítette a japán műveket hazánkban. Ezt a huszonöt éven keresztül fáradhatatlanul végzett kulturális küldetést ismerte el a japán kormány a külföldieknek adható legmagasabb kitüntetéssel. A negyedszázados munkásság részletezése során kitért arra is, hogy a nyíregyházi zenei szakember számos alkalommal tartott mesterkurzust japán zenepedagógusoknak, hozzájárult a japán kórusmozgalom és kóruséneklés fejlődéséhez.

– A japán kormány hálás azért a sok erőfeszítésért és áldozatos munkáért, amelyet Szabó Dénes az elmúlt 25 év során kifejtett a magyar-japán kapcsolatok ápolásáért. Ugyanakkor köszönet jár a családjának is a támogatásért, valamint köszönet illeti mindazokat, akik valamilyen formában segítették a Cantemus kórusainak távol-keleti koncertkörútjait – mondta a nagykövet asszony.

Hittel és elkötelezettséggel

Szabó Dénes az elismerés átvétele után a következőket mondta:

– Bár ez a rangos elismerés egy személy nevére szól, ugyanúgy a magukénak érezhetik mindazok a kórustagok, akik megjárták velem együtt Japánt. Ugyanakkor a kitüntetésben megtestesült köszönet és hála vonatkozik Nyíregyházára és a város régi és mostani vezetésére is, vagyis ez valamennyiünk közös kitüntetése.

Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is:

– Az egész város számára nagy öröm, büszkeség és megtiszteltetés, hogy Szabó Dénes itt vette át ezt a rangos kitüntetést. A karnagy úr Nyíregyháza ikonikus alakja, aki az elmúlt évtizedekben hittel, elkötelezettséggel végezte munkáját a magyar zenekultúra népszerűsítése érdekében. Kórusai Nyíregyháza és Magyarország jó hírnevét viszik szerte a nagyvilágba – többek között Japánba is -, erősítve Nyíregyháza nemzetközi kapcsolatait. Büszkék vagyunk a kitüntetésre, gratulálok mindazoknak, akik közreműködtek a kapcsolatok ápolásában.

– KM-MML –


„A Cantemusból merítem az erőmet”

A hangversenyen köszöntötték Fukiko Gotodát is, aki huszonöt éve fáradhatatlanul szervezi a Cantemus-kórusok kiutazását, a japán kórusok és zenei szakemberek nyíregyházi látogatását. A hangverseny után arról faggattuk a kórustagok „japán anyukáját”, hogyan értékeli az elmúlt 25 esztendőt.

– Úgy gondolom, én egy személyben kevés lettem volna ahhoz, hogy Szabó Dénes munkássága és művészete Japánban elterjedjen, s hogy mind a mai napig szilárdan éljen. Amikor először meghallottam a Cantemus Gyermekkórus énekét, egészen mást hallottam, mint ami Japánban addig megszokott volt. A hangzás, a megszólalás egészen különleges volt. Először csak egy koncertkörutat akartunk, de aztán úgy éreztük, a csodálatos műsorukat szélesebb körben kell bemutatni.

Illetlenség egy hölgy életkorát megkérdezni, de megtettük. Fukiko Gotoda csak annyit árult el, hogy 80+. Óhatatlanul jött a következő kérdés: Hogy bírja erővel a szervezéseket, az évente többszöri repülőutakat:

– A Cantemusból merítem az erőmet és Szabó Dénes személyiségéből. Amikor meghallom a kórusokat énekelni, visszaszáll belém az erő. Az életkorom lehetőségeihez alkalmazkodva igyekszem folytatni a 25 éve megkezdett munkát.
hirdetés