Közös pályázatokról döntöttek

A szakképzés minősége, az oktatás színvonala hatással van megyénk gazdasági helyzetére
A szakképzés minősége, az oktatás színvonala hatással van megyénk gazdasági helyzetére
Nyíregyháza – Napirenden a szakképzés, a szilárdhulladék-kezelés és a határon átívelő pályázatok.


Kedden tartotta soron következő ülését a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés. Ahogyan az várható volt, a két közgyűlés között eltelt időszak egyik legfontosabb történése, az almás gazdák demonstrációja került felszínre a napirend előtti felszólalásokban.

A gazdák jövője a tét

– A megyei almatermesztők augusztusi demonstrációja mindössze három hétre és csak átmenetileg tudta stabilizálni a léalma felvásárlási árát, sajnos azóta sokkal alacsonyabb áron adták le az ipari almát a gazdák – kezdte felszólalását dr. Veres János a közgyűlés szocialista frakciójából.

A képviselő arról beszélt, hogy a gazdák akcióját követően hatalmasat zuhant a felvásárlási ár, jóval 20 forint alatt alig 14-15 forintért került be a sűrítmény a feldolgozókban. A szocialista önkormányzati képviselő az erőteljesebb megyei érdekképviseletet hiányolta, s elmondta: most az étkezési alma eladásánál is hasonló gondokkal küzdenek a gazdák.

– A családok megélhetése és a megye mezőgazdaságának léte múlik azon, hogy a következő években elkerülhető lesz-e az augusztusihoz hasonló értékesítési káosz; sajnos, a megyei termesztők rendszeresen alulmaradnak a nemzetközi piac szeplőivel szemben – tette hozzá a képviselő.

A felvetésre Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke válaszolt, aki hangsúlyozta: – A demonstráció a gazdáktól indult, összefogtak és megvédték érdekeiket a feldolgozóval szemben, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, a kamarai érdekképviselet, és a kormányzat is kiállt mellettük. A következő évben együtt fogják megkeresni a megoldást az értékesítési gondok enyhítésére – mondta el az elnök.

Bakti János fideszes képviselő megerősítette, hogy az almás gazdák célja az összefogás volt, s hogy legalább az értékesítés elején ne engedjenek az árból, de látni kell azt is, hogy az idén 150 ezer tonna ipari almával több termett, amelyet már a gyártókapacitás sem bír el – hangzott el a vitában.

– A szakképzésnek fel kell készülnie arra, hogy néhány év múlva ma még nem létező szakmákat kell oktatniuk, s lesznek szakterületek, ahol a pedagógusoknak rohamtempót kell felvenniük annak érdekében, hogy korszerű tudást, és a cégek által elvárt ismereteket át tudják adni az iskolákban – hangzott el a megyében működő szakképzési centrumok beszámolójának vitájában.

Megbecsült szakmák

– Az elmúlt években gyökeresen átalakult a szakképzés, amely hatással van megyénk munkaerő-piaci helyzetére. A térségbeli cégek többsége munkaerőhiánnyal küzd, a frissen végzettek egy része viszont nem tud elhelyezkedni saját szakmájában, a munkanélküliek számának csökkentése érdekében ezt a kettősséget fel kell oldania a szakképzésnek, s minél több fórumon beszélni is kell erről, emiatt vette napirendre a közgyűlés is a témát– mondta el Seszták Oszkár elnök.

A képviselők egyetértettek abban, hogy a centrumok megalakulása óta átláthatóbb a rendszer, növekedett a beiskolázási szám, a képzési paletta idomult a munkaerőpiac elvárásaihoz. A testület arra volt kíváncsi, hogy a centrumok fel tudják-e venni a versenyt innovációban, gyakorlati oktatásban a nem állami (főként magán) intézményekkel.

– Követjük az elhelyezkedési arányt: a hiányszakmákban végzettek nagy eséllyel találnak állást, a cégek felőli elégedettségre vonatkozó visszajelzések már vegyesebb képet mutatnak – mondta el Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója. Az intézmény vezetője arra kérte a testület polgármestereit, hogy ösztönözzék a duális képzésre a településeiken működő vállalkozásokat, ugyanis a korszerű technológiákat a cégeknél sajátíthatják el a diákok, s ott szerezhetnek valódi munkatapasztalatot.

Közös környezetvédelem

A keddi közgyűlésen újabb határon átívelő pályázatokra nyomtak igen gombot a képviselők. Kárpátalján, Beregszász járásban a korszerű hulladékgazdálkodás feltételeit biztosítják. A Makkosjánosiban már meglévő hulladékválogató mellé egy 1, 3 hektáros területű depóniát építenek, kiszolgáló infrastruktúrával. A huszti környezetszennyező lerakót rekultiválják. A fenntartható hulladékgazdálkodás érdekében lakossági szemléletformálásba kezdenek, a rendszer a Szabolcs megyeihez hasonló önkormányzati társulási formában működhet.

KM
hirdetés